Od 2014. godine u Formuli 1 samo 3 konstruktora

Od 2014. godine u Formuli 1 samo 3 konstruktora

Norbert Haug, u potpunosti je siguran da će u 2014. godini samo tri proizvođača motora opstati. Formula 1 se sprema za prelazak sa V8 2.4 litarskih motora koje koristi trenutno, na V6 1.6 litarske motore.

[pullquote]“Siguran sam da će u 2014. godini biti samo 3 konstruktora motora, i neće ih više biti”- Izjavio je Norbert Haug iz Mercedesa, ” Tri konstruktora će biti i dovoljna”- dodao je.[/pullquote] Sukladno do sada dogovorenim, novi V6 motori imat će malu zapreminu ali će se akcenat u razvoju staviti na sisteme poput KERS-a, kako bi Formula 1 tehnologija izrodila novim rješenjima koja bi se kasnije koristila u svakodnevnoj upotrebi. Međutim, izgleda da nema previše proizvođača motora koji mogu konstruisati motore sa tehnologijom koju predviđaju pravila za 2014. godinu.

Ferrari, Mercedes i Renault već ubrzano rade na pripremi novih motora, međutim vrlo malo se zna o tome šta radi Cosworth. Formula 1 je trebala dobiti i novog konstruktora motora, PURE, međutim, oni su prošle sedmice objavili da jednostavno nemaju novaca da se takmiče u Formuli 1.

“Siguran sam da će u 2014. godini biti samo 3 konstruktora motora, i neće ih više biti”- Izjavio je Norbert Haug iz Mercedesa, ” Tri konstruktora će biti i dovoljna”- dodao je.

Slično na MP:

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na