Alban Ukaj: Beograd bliži Sarajevu nego Banja Luka

Alban Ukaj: Beograd bliži Sarajevu nego Banja Luka

“Zahvaljujući Festivalu “Dani Sarajeva u Beogradu”, ali i uopšte toj kulturološkoj saradnji između ova dva grada, Beograd je sada bliže Sarajevu nego Banja Luka i to je najžalosnije. U Beogradu gostujemo godišnje s barem dvije do tri predstave, a u Banjoj Luci možda svake treće ili četvrte godine”, kazao je danas u razgovoru za Fenu glumac Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) Alban Ukaj, koji već četvrtu godinu učestvuje na ovom festivalu.

Smatra da se na ovakvim vrstama festivala ili panel diskusija većinom susreću istomišljenici, krug ljudi iz Sarajeva i Beograda koji dijele iste principe, životne i etičke. Nije siguran koliko njihove poruke dopiru do širih društvenih slojeva, ali je uvjeren da je uspjeh ukoliko neka predstava ili izložba koja govori o opsadi Sarajeva i prošlosti kod samo jednog čovjeka promijeni nešto u njegovim stavovima.

“Ne znam koliko umjetnost može obuhvatiti veliki broj ljudi, ali dovoljno je da barem jedan čovjek promijeni nešto u svojim ubjeđenjima ili da sami sebe korigiramo, i to je pozitivna stvar. Ne vjerujem da umjetnici mogu nešto radikalno promijeniti, ali mislim da bismo pokazali užasnu slabost ako odustanemo od toga. Moramo težiti širenju takvih stavova, pa makar bili ubijeđeni da se neće ništa promijeniti”, smatra Ukaj.

Navodi da je nedavno u Prištini izvedena predstava “Hipermnezija”, te da je to bila prva predstava iz Beograda nakon gotovo 30 godina. Naglašava da je starija generacija u publici puno drugačije reagirala na priču predstave, dok mlađe generacije apsolutno nemaju pojma šta je to Beograd, šta se tamo dešava, ko tamo živi ili obrnuto – šta se to dešavalo u Sarajevu tokom rata.

“Bitno je da iz neke druge perspektive prilazimo stvarima. Informacije koje dobijaju djeca većinom su iz onoga što gledaju na tv-u ili čitaju u novinama, a znamo svi da godinama ne čitamo na naslovnim stranicama neku dobru vijest. Sve je tako crno i stalno se govori o negativnim stvarima, pa je neminovno da će to i da se kultivira. Najveći problem je što sve to zavisi od roditelja – djeca nose ono što im je ugrađeno od roditelja i tu je potrebno dosta vremena da se takvi stavovi razbiju i idu u drugom smjeru, te da počnemo gledati stvari na neki drugačiji način”, mišljenja je ovaj glumac.

Kada je riječ o organiziranju festivala Dani Beograda u Sarajevu, Ukaj ističe da takva ideja postoji, smatrajući da bi za takav događaj uvijek bilo dovoljno publike. Podsjeća da su pozorišne sale, kada na MESS-u gostuje neka predstava iz Beograda, uvijek pune.

Ukaj smatra da bi kod organiziranja tog festivala trebalo izbjegavati kontekst pomirenja, već da na to treba gledati kao na razmjenu kultura. Potrebno je, kazao je, da neko preuzme inicijativu za organiziranje takvog događaja.

“Inicijativa mladih za ljudska prava u Beogradu organizuje ovaj festival, jer su imali potrebu da o tome govore, njima je vrlo stalo da njihova omladina u Beogradu sazna više šta se to dešavalo u Sarajevu tokom opsade četiri godine i šta danas Sarajevo poslije svega donosi. Pitanje je da li je Sarajevu bitno da organizuje isti festival i vidi šta to Beograd radi. Vlast vjerovatno to neće ili ne može, a za sada ne vidim neku inicijativu da to organizuje neka od nevladinih organizacija”, zaključio je on.

Slično na MP:

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na