Almir Jusović, najbrži Bosanac na svijetu – 124 km/h na skateboardu (foto, video)

Almir Jusović, najbrži Bosanac na svijetu – 124 km/h na skateboardu (foto, video)

Ovdje sam uvijek bio i ostat ću Bosanac, a kad dođem u Bosnu onda sam Slovenac. Dobro, majka mi jeste Slovenka, a otac Bosanac. U Sloveniju je došao sa 15 godina, oženio moju mamu i tako sam se rodio ja, kroz smijeh za www.muskiportal.com govori Almir Jusović, tridesetogodišnjak koji živi skateboard. Jedan je od najboljih u ovom sportu.

Almir Jusović, najbrži Bosanac na svijetu – 124 km/h na skateboardu (foto, video)

Noge su mu, kako nam priča, prilično uništene, zbog padova i “struganja” po asfaltu danas ima malo kraće zube, ali to mu ne smeta niti bi za bilo šta na svijetu napustio ovaj sport. Dva puta je padao na glavu dok su ga na skateboardu vukli motorom. Ali, po sedam dana ležanja u bolnici i to je sve. Život ide dalje, a s njim i Almir. Ipak je on, kako kaže, Bosanac, otporan i izdržljiv. Uporan također.

Almirov otac je restaurator i obojica se bave kiparstvom. Dođe s vremena na vrijeme obići robinu u Sarajevo, grad koji, kako kaže, jako voli.

Pogledajte neke od njegovih umjetničkih radova:

 

Sa sedam godina je počeo voziti skateboard u Sloveniji, tačnije 1989. Tada je, priča nam, skate bio jako popularan u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici. Kao i svi dječaci, tražio se i okušavao u drugim sportovima, ali je na kraju, vjerovatno zbog adrenalina i posebne čari koju njegova vožnja nosi, presudio skateboard. U tome je, kaže nam, vidio perspektvu.

“Vidio sam trikove koje je radio Rodney Mullen. On mi je bio idol zato jer je radio “svoje stvari”, odnosno bio je originalan. Sada i ja imam svoje trikove i upravo u tome mi je najveće zadovoljstvo. Želim biti zabavan i pokušavam biti profesionalan koliko god je to moguće.

Bio je na brojnim takmičenjima, mamio uzdahe gledatelja, a sada radi na svom novom promotivnom filmu o skateboardingu. To je, kaže, neka vrsta reklame, a i dobar način da se promoviraju novi trikovi.

“Također, želim još više popularizirati ovaj sport i očekujem da bi film do kraja godine trebao biti završen. Meni je bitno da eksperimentiram i da radim ono što ne radi niko. Stalno razmišljam o novim trikovima i pokušavam ih provesti u djelo, priča nam Almir.

 

Inspiracija, dodaje, dolazi kad je pod uticajem adrenalina. “Ma možda bi se i moglo reći da sam ovisan o adrenalinu, bar malo jesam, kaže on.

Od ovog sporta može se živjeti, kaže Ali, no ukoliko imaš podršku, naravno. On je imao sreću jer su mu pomogli prijatelji pa nije tako često morao kupovati daske. “Jedna daska može izdržati do pola godine, ali ako želiš ići korak dalje, onda i kraće. Imam tu sreću da me sponzoriraju i to mi je od velike pomoći kada su u pitanju oprema i putovanja, priča Ali.

Ali je prošle godine pokušao oboriti rekord od 125,6 km/h na skejtu, ali nije mu uspjelo. Pao je dva puta pri brzini od 115 km/h, na sreću, bez posljedica. Za oko mjesec i po dana pokušat će ponovo u Mariboru, na jednom aerodromu, a vući će ga automobil. Ipak, najveća brzina koju je ostvario otkako vozi skateboard iznosi 124 km/h. Više detalja o Almiru možete pronaći na www.almirjusovic.com a prije toga pogledajte njegove trikove…

Slično na MP:

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na