Apple je spremio 10 milijardi dolara za kupovinu Twittera

Apple je spremio 10 milijardi dolara za kupovinu TwitteraApple ima toliko rezervi u novcu, da fraza: “Ne zna šta će sa novcima” slikovito prikazuje njihovu situaciju. Dio ogromnih novčanih rezervi, tačnije 10 milijardi dolara, mogao bi biti potrošen na stratešku investiciju u socijalnu mrežu Twitter.

New York Times, koji obično ima dobre informacije o budućim potezima kompanije iz Cupertina, u jednom od tekstova najavio je opciju da će Apple jedan dio novca, investirati u Twitter, a prema ovom tekstu, još dvije kompanije koje imaju sličan mikrobloging koncept mogle bi se naći na shoping listi.

[pullquote]Sadašnji Apple CEO, Tim Cook, nedavno je izjavio da “Apple ne mora neizostavno imati svoju socijalnu mrežu, ali treba biti socijalan.”[/pullquote] Twitter trenutno ima preko 140 miliona aktivnih korisnika širom svijeta. Od početka postojanja, zbog svog koncepta, imao je problema sa finansiranjem. Održavanje mreže koja opskrbljuje 140 miliona korisnika nije ni malo jeftino, i Twitter godinama pokušava iznaći samoodrživi financijski model.

Apple bi bio idealan investitor koji bi neke svoje ciljeve mogao ostvariti kroz Twitter, i ako iko ima ideju kako doći do ozbiljnih novaca sa Twitterom onda to vjerovatno zna Apple.

Tim Cook Apple je spremio 10 milijardi dolara za kupovinu Twittera

Tim Cook

Apple je već u verziji iOS 5 sistemski integrirao Twitter, mnogo prije Facebook  integracije (integracija sa Facebook-om na sistemskom nivou se očekuje tek sa iOS 6 ove jeseni). Svojevremeno je Jobs bio vrlo blizak Facebook, a onda je naglo promijenio mišljenje i Apple okrenuo u smjeru Twittera. Moguće da je do razilaženja u mišljenjima ima Zuckenberga i Jobsa došlo nakon pokretanja socijalne mreže Ping, koju je Apple pokrenuo a koja nikad nije zaživjela. Tokom razvoja Ping mreže, Jobs je često komunicirao sa Facebookom a nakon toga su odnosi naglo zahladnili.

Procjene vrijednosti za Twitter prošle godine su se kretali između 8 i 9 milijardi dolara. U ovoj godini, cijena je narasla na 10 milijardi dolara, a nakon ovog teksta u New York Times, vrijednost će vjerovatno rasti.

Sadašnji Apple CEO, Tim Cook, nedavno je izjavio da “Apple ne mora neizostavno imati svoju socijalnu mrežu, ali treba biti socijalan.”

Slično na MP:

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na