ASA Grupacija tokom 16 godina investirala više od 200 miliona KM u BiH

ASA Grupacija tokom 16 godina investirala više od 200 miliona KM u BiHASA Grupacija je u proteklih 16 godina poslovanja investirala više od 200 miliona KM u Bosnu i Hercegovinu, izjavio je danas u Sarajevu direktor za finansije i član Uprave ASA Holdinga Damir Ferović na konferenciji “Privlačenje i zadržavanje investicija u BiH: Potrebne regulatorne promjene” koju je organizirala Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica grupacije Svjetske banke.

Ferović je kazao da zajedno s Prevent grupacijom u BiH upošljavaju više od pet hiljada ljudi i da su drugi po prihodu i vodeći izvoznik u posljednjih nekoliko godina.

- Veliki smo poslovni sistem, koji kontinuirano ulaže u bh. ekonomiju i razvoj društva, no kao i ostali investitori susretali smo se s određenim poteškoćama prilikom realizacije poslovnih planova, dodao je Ferović. Analitičari se slažu da u BiH nije najpovoljnija klima za strane investicije.

- Ogromne birokratske barijere, različita tumačenja pojedinih zakona, visoki porezi, samo su neki od problema ulagača, dodao je Ferović. Tu je i problem neusklađenosti zakonodavstva BiH sa zakonodavstvom i propisima EU. Sve to, kazao je Ferović, dodatno zbunjuje i odvlači strane investitore.

Naglasio je da domaći privrednici i država zajedničkim snagama mogu zajedno raditi na privlačenju stranih investicija.

- Strane investitore privlače niski porezi, jeftina radna snaga, makroekonomska stabilnost, povoljne usluge transporta, jeftine nekretnine i zakupi, dodao je Ferović. ASA i Prevent su, po njegovim riječima, pozitivni primjeri da je uprkos teškoćama u BiH moguće pozitivno poslovati.

U panel diskusiji menadžeri najutjecajnijih kompanija govorili su o svom iskustvu u poslovanju i administrativnim preprekama za postojeće investitore, kao i o prijedlozima mogućih regulatornih rješenja za njihovo otklanjanje. Isto tako, predstavnici vlasti su se na konferenciji osvrnuli na moguće mjere za prevazilaženje problema.

Slično na MP:

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na