Dvostruki DRS bit će zabranjen u 2013. godini

Dvostruki DRS bit će zabranjen u 2013. godini

Koncept “dvostrukog DRS” nije baš u potpunosti novi, i slično rješenje se i ranije koristilo, no i pored toga, kada je Mercedes predstavio ovaj sistem u Kini, ekipa Lotusa se žalila. FIA delegati su pregledali Mercedesov bolid i ustanovili da je sve sukladno pravilima, pa se zbog toga Lotus posvetio razvoju vlastitog sistema kojeg su predstavili na utrci u Hockenheimu.

[pullquote]Brawn je nakon objavljivanja odluke o zabrani upotrebe dvostrukog DRS-a, negirao tvrdnje ostalih šefova timova da bi razvijanje ovakvog sistema koštalo milione dolara:“To jednostavno nije tačno. Svi znaju o čemu se radi. Karbonska cijev koja provodi zrak kroz bolid. Ugradnja takve cijevi ne košta više od par hiljada dolara.” [/pullquote]Radi se zapravo o kanalu, koji kada se DRS aktivira provodi zrak sa stražnjeg dijela bolida, kroz karbonsku cijev na prednji dio bolida. Na ovaj način bolidi Mercedesa mogu ostvarivati veće maksimalne brzine.

Iako ga je Lotus već predstavio u Njemačkoj, sistem nije ispunio očekivanja Raikkonena i Grosjeana.  Nije poznato da li su i ostali timovi razvijali slično rješenje, a sada su se i sastali i odlučili da će upotreba dvostrukog DRS-a biti zabranjena sljedeće godine. Razlog: ostali timovi bi se izložili prevelikom trošku da razviju ovakav sistem. Prilikom glasanja, naravno, predstavnici ekipe Mercedes su bili jedini protiv.

Brawn je nakon objavljivanja odluke o zabrani upotrebe dvostrukog DRS-a, negirao tvrdnje ostalih šefova timova da bi razvijanje ovakvog sistema koštalo milione dolara: “To jednostavno nije tačno. Svi znaju o čemu se radi. Karbonska cijev koja provodi zrak kroz bolid. Ugradnja takve cijevi ne košta više od par hiljada dolara.”

Slično na MP:

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na