Euro 2012: Direktni prijenosi dopunjavani ranije napravljenim snimcima

Euro 2012: Direktni prijenosi dopunjavani ranije napravljenim snimcimaUEFA se našla na žestokom udaru kritike nakon što je otkriveno da su dijelovi “direktnih” prijenosa utakmica sa EURO 2012. ustvari sadržali ranije napravljene snimke.

“Direktni” prenosi bili su dopunjavani snimcima kojima bi bio postignut maksimalni emotivni efekat kod gledalaca, što je izazvalo ogroman bijes, posebno javnih televizija u Njemačkoj.

Tako je jedna njemačka navijačica prikazana u suzama nakon drugog gola Balotelija, nakon čega su od rodbine i prijatelja počele da joj stižu SMS poruke utjehe. Navijačici ništa nije bilo jasno jer uopšte nije plakala nakon golova, već je pustila suzu za vrijeme intoniranja njemačke himne prije utakmice. Odgovornim za prijenos taj snimak je dobro došao da ga puste nakon pogodaka italijanskog reprezentativca, kako bi “prikazali” tugu njemačkih navijača.

Još jedan detalj bio je snimljen tokom utakmice Njemačka – Holandija, kada je selektor Joakim Lev u šali izbio loptu jednom skupljaču pored terena. Ispostavilo se, međutim, da Lev nije bio raspoložen za igru tokom same utakmice, kada je taj detalj prikazan, već se sve desilo još za vrijeme zagrijavanja igrača prije samog susreta.

“Jasno smo poručili UEFA da javnost u Njemačkoj očekuje direktan prijenos, kada se tvrdi da prijenos ide uživo. Direktan prijenos je direktan prijenos i tako treba da ostane. Svaki vid cenzure ili manipulacije snimcima je za nas potpuno neprihvatljiv”, saopštili su iz njemačke televizije ARD, prenose mediji.

Slično na MP:

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na