Muski Portal http://www.muskiportal.com Magazin bez kočnica Wed, 25 May 2016 08:37:24 +0000 bs-BA hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.5.1 Toyota gradi novu fabriku vrijednu oko 438 miliona eura http://www.muskiportal.com/toyota-gradi-novu-fabriku-vrijednu-oko-438-miliona-eura/ Wed, 25 May 2016 08:37:24 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153681 Očekuje se da će postrojenje krenuti sa radom početkom 2019. godine i pomoći će da se Toyotin obim proizvodnje u Maleziji udvostruči na oko 100.000 automobila godišnje, rekao je Takeyama

Japanski proizvođač automobila Toyota saopštio je u srijedu da će izgraditi svoju drugu fabriku u Maleziji, kao dio ekspanzije zbog rastućih lokalnih potreba, javlja Anadolu Agency (AA).

Novo postrojenje, vrijedno oko 438 miliona eura (2 milijarde malezijskih ringgita), Toyota će graditi sa svojim lokalnim partnerom korporacijom UMW. Naglašeno je da će se fabrika graditi u centralnoj malezijskoj državi Selangor. Njen početni kapacitet biće proizvodnja oko 50.000 automobila godišnje.

„Očekuje se da će postrojenje krenuti sa radom početkom 2019. godine i pomoći će da se Toyotin obim proizvodnje u Maleziji udvostruči na oko 100.000 automobila godišnje. Nova fabrika će se fokusirati na proizvodnju putničkih automobila, uključujući i energetski efikasna vozila, dok će se sadašnji pogon orijentisati na komercijalna vozila“, rekao je Akio Takeyama, zamjenik direktora UMW Toyota.

Prodaja vozila u Maleziji prošle godine je dostigla broj od 666.674, što ovu zemlju čini trećim po veličini tržištem u jugoistočnoj Aziji. Ispred su samo Tajland i Indonezija.

Toyota je prošle godine u Maleziji prodala oko 90.000 automobila. Nekada je ovaj brend bio najprodavaniji strani automobil u Maleziji, ali ga je prošle godine prestigla Honda.

]]>
Haris Duljević: Nisam zadovoljan, mogli smo mnogo toga uraditi http://www.muskiportal.com/haris-duljevic-nisam-zadovoljan-mogli-smo-mnogo-toga-uraditi/ Wed, 25 May 2016 08:18:09 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153678 Sretan sam u FK Sarajevo i volio bih još ostati na Koševu. No, ako bude konkretna i ponuda koja se ne odbija, normalno da kao i svaki igrač želim napredovati i izgraditi i internacionalnu karijeru, rekao je za Anadolu Agency Haris Duljević, fudbaler Sarajeva i reprezentacije BiH

Piše – Bakir Tiro –

Haris Duljević, kapiten Fudbalskog kluba Sarajevo, iako je u ovoj godini stekao status reprezentativca Bosne i Hercegovine, kaže, nije zadovoljan sezonom.

“Iskreno, nisam zadovoljan. Mogli smo mnogo toga uraditi, ali nismo dali svoj maksimum. Ostali smo bez Evrope. Svima nam je žao, ali šta ćemo?! Život ide dalje…”, rekao je Duljević za Anadolu Agency (AA), te dodao:

“Nadamo se da ćemo se za sljedeću sezonu što bolje spremiti, dati sve od sebe na pripremama kako bismo sljedeće godine izborili Evropu”.

Duljević će danas putovati u Švicarsku, gdje će u St. Gallenu 29. maja igrati za A reprezentaciju BiH u prijateljskoj utakmici protiv trostrukog i aktuelnog prvaka Evrope, Španije. Potom, sa dijelom saigrača iz nacionalnog tima putovat će u Japan, u kojem će BiH nastupiti na Kirin kupu od 3. do 7. juna.

“Završili smo sa ligom i sve misli sam preusmjerio na reprezentaciju. Moramo dati maksimum u narednim utakmicama kako bi nastavili sa dobrim rezultatima (u martu u test susretima BiH pobijedila Luksemburg 3:0 i Švicarsku 2:0, op.a.). Drago mi je što me selektor Mehmed Baždarević ponovo pozvao. Vjerujem da sam ispunio očekivanja u prijateljskim susretima s Luksemburgom i Švicarskom. Želim nastaviti u ovom ritmu, da se još više dokažem, odnosno pokažem u još boljem svijetlu da bi i u budućnosti dobijao pozive u reprezentaciju”, kazao je Duljević, a na pitanje da li BiH može “pokazati zube” i super jakim Špancima, odgovorio:

“Zašto da ne? Siguran sam da možemo ravnopravno igrati sa svakom reprezentacijom na svijetu”.

U proteklom periodu dobijao je mnogo ponuda. U FK Sarajevo očekuju da će i u predstojećem prelaznom roku brojni inostrani timovi ponovo “pikirati” Duljevića.

“Dolazile su brojne ponude. Međutim, sretan sam u FK Sarajevo i volio bih još ostati na Koševu. No, ako bude konkretna i ponuda koja se ne odbija, normalno da kao i svaki igrač želim napredovati i izgraditi i internacionalnu karijeru”, istakao je Duljević.

Naglašava da se ne opterećuje eventualnim odlaskom u inostranstvo, tim prije što će i Premijer liga BiH sa 12 klubova od naredne sezone biti još jača, tj. kvalitetnija. Navijačima Sarajeva poručuje kako ih saigrači i on iduće takmičarske godine sigurno neće razočarati, naprotiv:

“Prije svega vjerujem da ćemo se dobro posložiti. Ići ćemo na duplu krunu. Želimo obradovati naše navijače”.

]]>
Elvis Alagić, bh. reprezentativac ubijen na tuzlanskoj Kapiji 1995.: Granata prekinula uspješnu sportsku karijeru http://www.muskiportal.com/elvis-alagic-bh-reprezentativac-ubijen-na-tuzlanskoj-kapiji-1995-granata-prekinula-uspjesnu-sportsku-karijeru/ Wed, 25 May 2016 06:45:43 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153673 Sport mu je, priča njegov otac Šemsudin, bio na prvom mjestu, a osvojio je 25 medalja, od kojih je 14 zlatnih, četiri srebrene i sedam bronzanih, te nekoliko pehara

Elvis Alagić zvani Enko bio je reprezentativac Bosne i Hercegovine u stonom tenisu, a u 17. godini života ubijen je 25. maja 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji, kada je život izgubilo još 70 mladića i djevojaka.

Elvis Alagić zvani Enko bio je reprezentativac Bosne i Hercegovine u stonom tenisu, a u 17. godini života ubijen je 25. maja 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji, kada je život izgubilo još 70 mladića i djevojaka. ( Alma Arnautovic - Anadolu Agency ) {focus_keyword}

Elvis Alagić zvani Enko bio je reprezentativac Bosne i Hercegovine u stonom tenisu, a u 17. godini života ubijen je 25. maja 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji, kada je život izgubilo još 70 mladića i djevojaka. ( Alma Arnautovic – Anadolu Agency )

Kuća porodice Alagić, nalazi se u tuzlanskom naselju Miladije, pored zgrade bivšeg ˝Partizana˝, u kojoj je Enko trenirao u Stonoteniskom klubu ˝Kreka˝.

Sport i domovina su mu, priča za Anadolu Agency (AA) njegov otac Šemsudin, bili na prvom mjestu. Osvojio je 25 medalja, od kojih je 14 zlatnih, četiri srebrene i sedam bronzanih, te nekoliko pehara. Čak je i u ratu išao na takmičenja van BiH, na kojima je postizao odlične rezultate, a za razliku od nekih sportista koji su takmičenja koristili kao izgovor za izlazak iz države i ostanak vani, on se uvijek s radošću i nestrpljenjem vraćao u Tuzlu.

Njegov životni i sportski put prekinula je granata ispaljena sa planine Ozren, sa položaja Vojske Republike Srpske, koja je bila pod komandom Novaka Đukića, a kojeg je Sud BiH zbog slučaja ˝Kapija˝ osudio na 20 godina dugu zatvorsku kaznu. No, bijegom u Srbiju, pod izgovorom da je na liječenju, Đukić je izbjegao izdržavanje kazne zbog ratnog zločina, a 1. juna ove godine trebao bi se pojaviti pred Višim sudom u Beogradu, gdje će se, prema najavi njegovog advokata Milorada Konstantinovića, očitovati da li mu se u BiH sudilo pravično ili nije.

Elvis Alagić zvani Enko bio je reprezentativac Bosne i Hercegovine u stonom tenisu, a u 17. godini života ubijen je 25. maja 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji, kada je život izgubilo još 70 mladića i djevojaka. ( Alma Arnautovic - Anadolu Agency ) {focus_keyword}

Elvis Alagić zvani Enko bio je reprezentativac Bosne i Hercegovine u stonom tenisu, a u 17. godini života ubijen je 25. maja 1995. godine na tuzlanskoj Kapiji, kada je život izgubilo još 70 mladića i djevojaka. ( Alma Arnautovic – Anadolu Agency )

– Za smrt sina saznao nakon povratka sa linije –

Da mu je sin Enko smrtno stradao, Šemsudin je saznao dan poslije, kada se kao pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine vratio kući s majevičkog ratišta. Iako ga je cijelim putem ratni drug Zekro požurivao, Šemsudin kaže da nije mogao ni slutiti kakva mu se porodična tragedija desila, mada je još dok je bio na Majevici čuo za masakr na Kapiji.

˝Ispred avlije na trotoaru vidio sam narod. Onda sam pitao: Bože, Zekro, da nije moj Enko? Kaže on: Boga mi, jest, Šemso. Tada sam se onesvijestio. To je taj prvi utisak, bila je stvarno puna avlija. Ni supruga Meliha uopće nije bila pri svijesti˝, prisjetio se Šemsudin potresnog prizora.

Navodeći da je nakon više uzastopnih kišnih dana 25. maj 1995. godine bio prvi sunčan dan, Šemsudin je ispričao da mu je supruga kazala da je odvraćala Enku od izlaska iz kuće kobne večeri.

˝Odbijala ga je da ne ide to večer, ali bila je rukometna utakmica u ´Mejdanu´, tako da su otišli na utakmicu, a ona je njemu sve govorila: Nemoj ići bolan, tata će doći, znaš da on voli da ga ti i Elvira dočekate. Kada sam otišao na ratište, nisam ga više vidio živog˝, rekao je Šemsudin.

– Majka podnijela najveći teret u noći masakra –

Sagovornik AA naveo je da je najveći teret u noći masakra podnijela upravo njegova supruga Meliha. Ona se, nakon što je na televiziji vidjela šta se desilo, u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla raspitivala za Enku, a snaha ju je umirivala govoreći da se ne brine i da Enko sigurno pomaže u zbrinjavanju ranjenih.

˝Ona je kao majka, jer ja nisam bio tu, jedan veliki teret i takvu grozotu podnijela i preživjela. Ne znajući ništa, išla je, hodala, pitala. On je izašao sa dvojicom komšija i sva trojica su ubijeni na Kapiji. Ne znajući šta mu se desilo, išla je do Gradine (naselje u kojem je bolnica, op.a), pitala je za njega. Snaha je odvraćala da ne ide i govorila je da će on doći kući˝, priča otac ubijenog sportiste.

Nakon duže od dvije decenije bola za ubijenim sinom, Šemsudin se pita koliko bi još zlatnih medalja Enko donio u svoju Bosnu i Hercegovinu da je preživio rat i agresiju, te kakav bi mu život bio.

˝Tako je 25. maja nama kao porodici stvarno teško, kao i ove godine, a ovo je 21. godišnjica. Kada kaže čovjek 21 godina plus njegovih 17 godina, kada je ubijen, on bi sada bio zreo čovjek, sa porodicom, sa djecom˝, razmišlja Šemsudin dok plijevi korov na mezaru sina Enke, koji je poput većine ubijenih na Kapiji, ukopan na Aleji mladosti na Slanoj banji.

Od 1996. godine u organizaciji kluba ˝Kreka-Edelex˝ u Tuzli se održava Memorijalni turnir u znak sjećanja na Elvisa Alagića – Enku. Ove godine, tradicionalni turnir odigrat će se 28. maja.

]]>
Kako putovati bez novca? http://www.muskiportal.com/kako-putovati-bez-novca/ Tue, 24 May 2016 20:04:34 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153669 Možete li putovati svijetom oslanjajući se samo na vlastitu domišljatost i susretljivost stranaca? Postoji neko ko vjeruje da je to moguće. Pustolov i stručnjak za preživljavanje Rob Greenfield kreće na epsko putovanje s doista odvažnim planom – prijeći cijelu Južnu Ameriku bez novca.

Sa sobom nosi samo pasoš i četkicu za zube, a sebi je zacrtao cilj da će u 72 dana prijeći više od 9.000 kilometara. S njim putuje i filmaš James Levelle koji snima svaki korak njihovog zajedničkog putovanja te pokušava i sam živjeti u sladu s Robovim ‘besplatnim’ pristupom životu. Kada se suoče s jezičnim barijerama, ekstremnim razlikama u kulturama, divljim olujama, velikim vrućinama i zahtjevnim terenom, koliko će daleko uspjeti stići bez ijednog novčića? Saznajte u novom serijalu Discovery Channela Praznih džepova na put, nedjeljom u 22:00.

Rob Greenfield o serijalu: „Cijela vizija putovanja se bazirala na pokušaju putovanja i preživljavanja sa što manje novca, s time da smo počeli putovanje bez novca, a ideja je bila da zadovoljimo sve svoje potrebe razmjenom i trgovanjem s drugim ljudima. Serijal se zove Praznih džepova na put, i podrazumijeva da nemamo novca, ali svejedno ništa nije bilo besplatno.

Uvijek smo radili u zamjenu za krevet na kojem smo mogli prespavati ili obrok koji smo mogli pojesti; koristili smo vlastitu snalažljivost kako bi pronašli odbačena sredstva poput hrane koja je trebala završiti u smeću. Bila je to kombinacija pronalaženja ljudi koji mogu pomoći nama, ali i kojima mi možemo pomoći, kao i biti snalažljiv u pronalasku resursa poput hrane iz divljine ili hrane koja je trebala završiti na otpadu. Preživjeti bez novca nikako nije jednosmjerna ulica, riječ je o pronalaženju što više načina kako možemo dati drugima u nadi da će i oni dati nama.“

]]>
Filmovi: Trailer – Pjevajmo (Sing) – video http://www.muskiportal.com/filmovi-trailer-pjevajmo-sing-video/ Tue, 24 May 2016 19:57:18 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153664 Illumination je oduševio publiku širom svijeta voljenim hitovima kao što su „Grozan ja“, „Loraks“, „Grozan ja 2“, i „Malci“, drugi po redu animirani film s najvećom zaradom u historiji. Poslije izlaska filma „Tajni život ljubimaca“ na ljeto 2016, Illumination će predstaviti film „Pjevajmo“ za praznike. Matthew McConaughey, Scarlett Johansson, John C. Reilly, Taron Egerton i Tori Kelly igraju glavne likove u ovoj muzičkoj komediji o pronalaženju sjajne zvijezde koja postoji u svima nama.

Smješten u svijet poput našeg, ali koji naseljavaju samo životinje, „Pjevajmo“ predstavlja Buster Moona (oskarovac Matthew McConaugheya), uglednu koalu koja je direktor nekada velikog pozorišta koje je vremenom propalo. Buster je vječiti optimista, dobro, možda je malo nitkov, ali voli svoje pozorište iznad svega i učinit će sve da ga zadrži. Sad ima poslednju šansu da vrati ovom izbljedjelom dragulju nekadašnju slavu tako što će producirati najveće svjetsko takmičenje u pjevanju.

Pojavit će se pet najozbiljnijih kandidata: miš (Seth MacFarlane) koji pjevuši jednako dobro kao što i vara ljude, stidljiva slonica tinejdžerka (Tori Kelly), koja ima užasnu tremu, premorena majka (oskarovka Reese Witherspoon) koja ima 25 prasića, mladi gorila gangster (Taron Egerton) koji traži način da pobjegne od porodičnog kriminala, i pank-rok bodljikavo prase (Scarlett Johansson) koje pokušava da se otrese svog arogantnog dečka i bude solo pjevačica. Sve životinje će doći na Busterovu audiciju vjerujući da je to njihova šansa da promjene svoj život.

2441_FP_BUSTER_1 2441_FP_MLUN_DS_S1600P0530_L_0128_V02R

U kinima od 22. decembra 2016.

Scenario i režija:      Garth Jennings

Uloge:                       Matthew McConaughey, Reese Witherspoon, Seth MacFarlane, Scarlett Johansson, John C. Reilly, Taron Egerton, Tori Kelly, Nick Kroll, Jennifer Saunders, Peter Serafinowicz, Leslie Jones, Jay Pharoah, Nick Offerman, Beck Bennett

Žanr:                         animirana komedija

Studio:                      Universal

 

 

]]>
Inovacija AU BIH studenta – patent NFC Virtualni Reklamni Prostor http://www.muskiportal.com/inovacija-au-bih-studenta-patent-nfc-virtualni-reklamni-prostor/ Tue, 24 May 2016 19:46:46 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153660 Nedim Kulašin, student Informacionih Tehnologija Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, zajedno sa svojim kolegom Arminom Rikalom, pokrenuo je inovativnu startup kompaniju “WORLD OF TAGS” (WOT), sa njihovim prvim patentom pod nazivom NFC Virtualni Reklamni Prostor®.

NFC Virtualni Reklamni Prostor {focus_keyword}

WOT predstavlja interaktivni smartphone-džepni vodič kroz grad s podacima preuzetim na posebno dizajniranim mjestima. Glavni cilj WOT-a je promocija grada Sarajeva, kao i njegovih turističkih atrakcija. WOT sistem se koristi za brzo i jednostavno kretanje po gradu, te praćenje trendova i dešavanja, kako od strane turista, tako i od domaćeg stanovništva.

Njegove komponente pružaju različite sadržaje u obliku 3D virtualnog prikaza objekta, fotogalerija, kontakt informacija, offline navigacije do svakog objekta, uključujući i najbliža autobuska i taxi stajališta, i još mnogo toga. Cijela struktura ne koristi korisnikov 3G internet, već brzi Wi-Fi “hotspot” (privatni internet) i NFC tagove za lakše filtriranje i otvaranje željenog sadržaja.

Nedim Kulašin {focus_keyword}

Near Field Communication (NFC) je beskontaktna, bežična, kratko-dometna tehnologija koja povezuje dva uređaja (smartphone i NFC tag) kad dođu u blizinsko polje do 4 cm. NFC tag aktivira smartphone uređaj za prikaz svih prethodno spomenutih informacija na samo jedan prelaz uređajem preko određene tačke.

Prvih šest NFC Virtualnih Reklamnih Prostora® će biti integrisano na ulice grada Sarajeva 1. juna 2016 godine.

]]>
Almir Bekić: Opomena, prošla sezone ne smije se ponoviti FK Sarajevo http://www.muskiportal.com/almir-bekic-opomena-prosla-sezone-ne-smije-se-ponoviti-fk-sarajevo/ Tue, 24 May 2016 17:24:57 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153657 Puno mi znači poziv Mehmeda Baždarevića. Prošao sam sve omladinske selekcije BiH, igrao za mladu reprezentacija, a poziv u ‘A’ tim kruna je moje dosadašnje karijere, rekao je za Anadolu Agency Amer Bekić, fudbaler Sarajeva i novi „A“ reprezentativac BiH

Piše – Bakir Tiro –

Almir Bekić, lijevi bočni fudbaler Sarajeva bio je jedan od boljih prvotimaca u sezoni na izmaku, među rijetkima kojima se može podići „palac gore“. Zahvaljujući dobrim nastupima u bordo dresu, igrač koji je prošao sve omladinske selekcije Bosne i Hercegovine, dobio je poziv selektora Mehmeda Baždarevića da se okuša i u „A“ nacionalnom timu.

„Selektor će računati na mene na Kirin kupu od 3. do 7. juna u Japanu. Puno mi znači poziv stručnjaka kakav je Mehmed Baždarević. Prošao sam sve omladinske selekcije BiH, igrao za mladu reprezentacija, a poziv u ‘A’ tim kruna je moje dosadašnje karijere. Bosna i Hercegovina je moja država i čast i obaveza mi je braniti boje svoje domovine“, rekao je za Anadolu Agency (AA) Bekić.

O turniru u Japanu, na kojem će pored BiH nastupiti Danska, Bugarska i domaća selekcija prevođena bh. stručnjakom Vahidom Halilhodžićem, naglasio je:

„Protivnici za respekt. Naš selektor je pozvao igrače koji su igrali značajna uloga u svojim inostranim klubovima, ali vjerujem da ćemo i mi iz Premijer lige BiH imati šta pokazati, kao i da ćemo kao tim ostvariti dobar rezultat u Japanu“.

Smatra da će Premijer liga BiH sa 12 klubova od iduće sezone biti puno kvalitetnija.

„Prije svega popravit će se infrastruktura. Igrat će se na puno ozbiljnijim i uređenijim stadionima. I suđenje će vjerujem biti bolje. Isto tako i klubovi će dodatno morati angažovati bolje igrače. Vodit će se grčevita bora i za vrh i za opstanak“, smatra Bekić.

Vjeruje da se njemu i saigračima ne može ponoviti minula sezona, u kojoj se tim sa Koševa nije uspio plasirati u Evropu.

„Bila je to sezona za opomenu. Sarajevo je najveći klub u državi. Od nas se opravdano puno očekuje i ostali smo dužni navijačima, trenerima i Upravi. U naredne sezonu moramo ući ozbiljnije i uvjeren sam da ćemo igrati značajnu ulogu za sami vrh tabela. To je dužnost Fudbalskog kluba Sarajevo i prošla sezona nam se ne smije ponoviti“, istakao je Bekić.

Ugovor sa Sarajevom veže ga još dvije godine. Imao je određenih ponuda u proteklom periodu. Međutim, kaže da mu se nigdje ne žuri i da bi volio odigrati dobar šampionat, osvojiti naredne godine trofej sa Sarajevom.

„Namjeravam ostati u klubu. Konkretno, sve ću raditi uz dogovor sa čelnicima Sarajeva i ljudima koji me zastupaju. Ukoliko dođe ponuda iz inostranstva koja bi zadovoljila sve strane dalo bi se razgovarati…“, kazao je Bekić.

]]>
Video: Garbage – novi spot Empty http://www.muskiportal.com/video-garbage-novi-spot-empty/ Tue, 24 May 2016 17:19:57 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153653 Garbage (Shirley Manson, Steve Marker, Duke Erikson i Butch Vig) nas je obradovao novim spotom za singl “Empty” koji će se naći na njihovom novom albumu “Strange Little Birds”.

Strange Little Birds je šesti studijski album Garbage-a i biće objavljen 10. juna za label koji je bend sam osnovao, Stunvolume Records. Garbage su nedavno najavili i američki deo turneje koji će uslediti posle evropske turneje. Nama najbliži koncert Garbage-a je u Ljubljani 7. juna, ali organizatori su nedavno objavili da je rasprodat.

]]>
Steve Gunn izbacio treći singl Park Bench Smile http://www.muskiportal.com/steve-gunn-izbacio-treci-singl-park-bench-smile/ Tue, 24 May 2016 17:15:35 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153650 Steve Gunn će objaviti svoj novi album “Eyes On The Lines” za Matador Records 3. juna. Posle izbacivanja singlova “Conditions Wild” i “Ancient Jules” koji su dobili brojne pohvale od prestižnih magazina kao što su NPR Music, Pitchfork, Entertainment Weekly, Dangerous Minds, Stereogum, The Verge i dr., Gunn sada predstavlja još jednu pesmu “Park Bench Smile.”

Steve Gunn & The Outliners čine Nathan Bowles (bubnjevi), James Elkington (gitara) i Jason Meagher (bas).

“Talentovano inovativni gitarski zvuk koji evocira bezvremensko eksperimentisanje, dok glas zvuči kao Lou Reed.” – Q.

]]>
SIGMA i CLEAN BANDIT DJ SET headlineri Croatia Music Adventuresa 2016. http://www.muskiportal.com/sigma-i-clean-bandit-dj-set-headlineri-croatia-music-adventuresa-2016/ Tue, 24 May 2016 17:13:12 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153647 Danas je u Banje Beach klubu u Dubrovniku, održana press konferencija povodom druge sezone CROATIA MUSIC ADVENTURESA. Festival čiji je glavni partner Corona održat će se 28. i 29. srpnja na 5 pozornica, a ovog ljeta dovodi svjetska imena na jednu od najljepših hrvatskih plaža – dubrovačku plažu Banje! U dva dana kroz Dubrovnik će prodefilirati desetak DJ-a, a headlineri ovog ekskluzivnog festivala bit će SIGMA i CLEAN BANDIT DJ SET.  

O projektu su detaljnije govorili ravnatelj rezervata Lokrum – Mario Tevšić, organizatori festivala – Maja Valjak ispred Menart BPM-a i Goran Kunštek ispred tvrtke Promoteka d.o.o. te voditelj programa u Lazaretima i Banje Beach klubu –Tomislav Rugole Torres.

Najpoznatiji duo svjetske bass scene – SIGMA vlasnici su hita „Nobody To Love“ i mnogih drugih koji broje milijunske poglede na YouTubeu. Jedan od najvećih radijskih i klupskih hitova u posljednjih desetak godina „Rather Be“ pripada upravo drugom headlineru festivala, odnosno grupi Clean Banditkoja na Banjama nastupa u formi Clean Bandit DJ seta.

Glavna pozornica ovogodišnjeg CMA bit će na plaži Banje, druga je u Banje Beach klubu, treća u Lazaretima te četvrta na Komardi. Peta pozornica koja neće biti u redovnoj prodaji bit će na otoku Lokrumu pokraj Mrtvog mora, a do nje će se dolaziti posebnim CMA brodom. Ove godine tamo će nastupiti kultni britanski DJ, DJ MAESTRO koji će predstaviti najnoviju soul / funk kompilaciju Nine Simone pod imenom „DJ Maestro Presents Nina Simone Little Blue Girl Remixed!“ DJ MAESTRO nastupa u sklopu SHOWCASE SOUNDPLATE RECORDSA koji je i izdao ”Official Nina Simone Remix” album, a od ove su godine i službeni partner Croatia Music Adventuresa na području Velike Britanije. Njegov nastup bit će ekskluzivna lounge – uvertira u CMA 2016! Lokrumskom setu DJ Maestra moći će prisustvovati svi posjetitelji otoka koji se 28. srpnja od 18 – 20 h zateknu na Lokrumu. Lokrum osim iznimne prirodne ljepote „krije“ i prijestolje megapopularnog serijala Igre prijestolja (Game of Thrones).

Prvi dan festivala, 28. srpnja, nastupa SIGMA. Poznati britanski drum & bass dvojac čine Cameron Edwards i Joe Lenzie, a na svjetsku scenu lansirao ih je mega – hit ‘Nobody to Love’. Pjesma im je donijela dvije nominacije za BRIT nagrade i broji vrtoglavih 200 milijuna pogleda na YouTube-u. U veljači prošle godine singlom “Higher“ najavili su izlazak albuma ‘Life’ kojim su u prosincu 2015. oduševili i fanove i kritiku.

Surađivali su s najvećim zvijezdama kao što su Elie Goulding, Kanye West, s Palomom Faith na pjesmi „Changing“, s Ritom Orom na singlu „Coming Home“, a upravo danas izlazi novi singl – ljetna poslastica “Cry”, nastalu u suradnji sa skupinom Take That, što je zasigurno najjača britanska pop suradnja 2016. godine! Singl je od danas dostupan i u hrvatskom radijskom eteru, You Tube kanalu i u digitalnom obliku: https://sigma.lnk.to/cry.

 Drugi headliner ovogodišnjeg Croatia Music Adventuresa koji nastupa 29. srpnja je Clean Bandit DJ Setkoji debitiraju 2012. godine sa singlom „A+E“ na simboličnom 100. mjestu britanske liste singlova, da bi već iduće godine s hitom „Mozzart’s House“ stigli među 20 najboljih! S već ranije spomenutim hitom„Rather Be“ osvojili su cijeli svijet, a pjesma čiji spot ima gotovo POLA MILIJARDE pregleda na YouTubeu službeno je potvrđena kao jedan od deset najvećih svjetskih i europski hitova u 2014. godini. Poslije osvojene Grammy nagrade za najbolji dance hit gdje su iza sebe ostavili Disclosure i Mary J. Blige, nominirani su i za najbolji britanski bend, rame uz rame s grupom Coldplay.

SIGMA, DJ MAESTRO i CLEAN BANDIT DJ SET u Dubrovniku nastupaju prvi put i bit će to njihov najjužniji nastup u Hrvatskoj do sada.

U potrazi za savršenim lokacijama, nakon Parka Orsule iz 2015. godine, organizatori su za ovogodišnju destinaciju CMA odabrali plažu Banje. Atraktivna šljunčana plaža nalazi se blizu samog centra Dubrovnika, nudeći nenadmašan pogled na zidine Dubrovnika i predivni biser Mediterana – otok Lokrum.

Osim sunca i mora na plaži Banje moguće je uživati u vodenim sportovima, a ako se dan polako primiče svom kraju, tako se ova najpoznatija gradska plaža postupno pretvara u elitno mjesto za uzbudljiv noćni izlazak…Vidimo se 28. i 29. srpnja na CMA!

CROATIA MUSIC ADVENTURES je glazbeno – scenski projekt čiji je cilj spajanje izuzetnih hrvatskih lokacija i svjetskih glazbenih zvijezda, limitirajući broj ulaznica po svakom koncertu. To razlikuje ovaj neobični projekt od masovnih festivala ili koncerata na hrvatskoj obali ili kontinentu.

]]>
BH finale Neymar Jr's Five: Tim iz Tuzle osvojio prvo mjesto i put u Brazil http://www.muskiportal.com/bh-finale-neymar-jrs-five-tim-iz-tuzle-osvojio-prvo-mjesto-i-put-u-brazil/ Tue, 24 May 2016 16:20:04 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153636 Ekipa Hjumanga Danga iz Tuzle osvojila je prvo mjesto u velikom bh. finalu svjetske serije Nymarovih turnira. Završnica je održana u nedjelju u sarajevskom Metalcu gdje su Tuzlaci u konkurenciji 16 ekipa pokazali najviše i zasluženo dotakli vrh. Na taj način pobjednici u bh. finalu u julu će putovati u Brazil, gdje će predstavljati Bosnu i Hercegovinu u svjetskom turniru.

Tuzlaci su bili superiorni do finalnog dvoboja. Nakon što su bez problema izborili plasman među osam najboljih u četvrtfinalu su pobijedili ekipu Sapne sa visokih 5:0. Također, u polufinalnom okršaju savladali su ekipu Dronovi sa 5:1. U finalu su odmjerili snage sa sarajevskom ekipom Dobrinja koja je , također, pokazala zavidan kvalitet.

03 Neymar 5 Finale Sarajevo photo Sulejman Omerbasic 05 Neymar 5 Finale Sarajevo photo Sulejman Omerbasic 08 Neymar 5 Finale Sarajevo photo Sulejman Omerbasic 11 Neymar 5 Finale Sarajevo photo Sulejman Omerbasic 16 Neymar 5 Finale Sarajevo photo Sulejman Omerbasic 20 Neymar 5 Finale Sarajevo photo Sulejman Omerbasic 26 Neymar 5 Finale Sarajevo photo Sulejman Omerbasic 41 Neymar 5 Finale Sarajevo photo Sulejman Omerbasic 43 Neymar 5 Finale Sarajevo photo Sulejman Omerbasic

Dvoboj dvije najbolje ekipe bio je izuzetno neizvjestan i dinamičan. Tim iz glavnog grada BiH pružio je žestok otpor. Tuzlaci su napadali, dok je ekipa iz istoimenog sarajevskog naselja svoju šansu tražila iz kontranapada. Ipak, na kraju je rezultat bio 0:0 pa su penali odlučivali putnika u Brazil.

Više koncentracije i znanja pokazali su igrači Hjumanga Dange i pobijedili su 2:0 (pucaju se tri penala na prazan gol). Nakon trijumfa uslijedilo je veliko slavlje Tuzlaka. Za  ekipu Hjumanga Danga nastupali su: Ahmed Vuković, Ahmed Ferhatović, Asmir Mehić, Emir Vejzović, Dino Džamkić i Esnat Jakubović. Oni će predstavljati BiH na svjetskom turniru.

„Prije dolaska u Sarajevo rekao sam kako dolazimo da se dobro zabavimo. Nismo baš očekivali da ćemo osvojiti prvo mjesto, ali iz utakmice u utakmicu igrali smo sve bolje i na kraju smo uspjeli. Čestitam i ekipi koja je došla do finala. Igrali su fer i korektno.  Inače, mi smo sa Elektrotehiničkog fakulteta u Tuzli i igramo dugo zajedno. Sada ćemo se fokusirati na pripreme za Brazil“, istakao je nakon pobjede kapiten tuzlanske ekipe – Ahmed Vuković.

Prije finalnog turnira igrale su se kvalifikacije u četiri bh. grada Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli u kojima je učestvovalo oko 500 igrača iz svih krajeva BiH. Po četiri najbolja tima iz svakog grada izborili su finale u Sarajevu.

Inače, ekipe su imale po pet igrača od 16 do 25 godina starosti, a utakmice su trajale po 10 minuta. Dodatna draž je bila u tome što svaki put kada ekipa primi gol – gubi jednog igrača, sve dok ne ostane bez igrača ili utakmica ne završi u vremenskom roku.

Svjetsko finale će se igrati u Brazilu na Instituto Projeto Neymar Jr, koji je osnovao Neymar, a čiji je cilj da ponudi obrazovne i sportske vannastavne aktivnosti socijalno najugroženijoj djeci i porodicama, kako bi se promovisala socijalna inkluzija i ohrabrilo učešće u životu zajednica. BiH će biti jedna od 35 zemalja sa šest kontinenata koja će učestvovati na ovom prestižnom turniru.

Također, svi timovi koji su iz svojih zemalja osigurali odlazak na finalni turnir u Brazil imat će priliku i čast da ih u svom rodnom gradu ugosti brazilski reprezentativac i zvijezda katalonksog tima – Neymar.

]]>
Ronaldo nije ozbiljnije povrijeđen na treningu Reala http://www.muskiportal.com/ronaldo-nije-ozbiljnije-povrijeden-na-treningu-reala/ Tue, 24 May 2016 15:42:25 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153633 Cristiano Ronaldo danas je napustio trening Real Madrida zbog straha od povrede, ali su doktori saopštili da će sjajni napadač biti spreman za finale Lige šampiona protiv Atletico Madrida, javlja Anadolu Agency (AA).

Ronaldo je povrijedio lijevu nogu poslije sudara sa rezervnim golmanom Kikom Casillaom pred sami kraj treninga u utorak. S bolnom grimasom na licu ostao je nekoliko trenutaka na terenu, dok su ga zabrinuti saigrači okružili.

Ronaldu je ukazana pomoć na terenu, a zatim je napustio trening. No, doktori su brzo odbacili mogućnost da se radi o ozbiljnijoj povredi.

Ronaldo je izjavio da je to bio samo strah i da će biti spreman za subotnje finale protiv Atletica na stadionu “San Siro” u Milanu.

]]>
FOTO Harmony of the Seas – Najveći putnički brod na svijetu http://www.muskiportal.com/foto-harmony-of-the-seas-najveci-putnicki-brod-na-svijetu/ Tue, 24 May 2016 15:16:51 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153622 Brod je stigao u Rotterdam odakle bi u večernjim satima trebao krenuti za Southampton u Velikoj Britaniji

Najveći putnički brod na svijetu “Harmony of the Seas” uplovio je danas u Holandiju, javlja Anadolu Agency (AA). Ovaj brod je na svoje prvo putovanje iz Francuske krenuo 15. maja. Brod je stigao u Rotterdam odakle bi u večernjim satima trebao krenuti za Southampton u Velikoj Britaniji.

“Harmony of the Seas” je dug 362, širok 66, a visok 73 metra i težak 227.000 tona. Radnici firme STX France, njih 2.500, gradili su ga 32 mjeseca, odnosno deset miliona radnih sati. Brod koji ima 16 paluba i može prevoziti 6.360 putnika i 2.100 članova posade, na krstarenjima Mediteranom koristit će američka kompanija Royal Caribbean. Na brodu se nalaze bazeni, kina, kazina, park, pozorište, vodeni tobogan, te mnogi drugi sadržaji.

“Harmony of the Seas” je dug 362, širok 66, a visok 73 metra i težak 227.000 tona. Radnici firme STX France, njih 2.500, gradili su ga 32 mjeseca, odnosno deset miliona radnih sati.

Brod koji ima 16 paluba i može prevoziti 6.360 putnika i 2.100 članova posade, na krstarenjima Mediteranom koristit će američka kompanija Royal Caribbean.

Na brodu se nalaze bazeni, kina, kazina, park, pozorište, vodeni tobogan, te mnogi drugi sadržaji. 

 ( Yasin Yağcı - Anadolu Agency ) “Harmony of the Seas” je dug 362, širok 66, a visok 73 metra i težak 227.000 tona. Radnici firme STX France, njih 2.500, gradili su ga 32 mjeseca, odnosno deset miliona radnih sati.

Brod koji ima 16 paluba i može prevoziti 6.360 putnika i 2.100 članova posade, na krstarenjima Mediteranom koristit će američka kompanija Royal Caribbean.

Na brodu se nalaze bazeni, kina, kazina, park, pozorište, vodeni tobogan, te mnogi drugi sadržaji. 

 ( Yasin Yağcı - Anadolu Agency ) “Harmony of the Seas” je dug 362, širok 66, a visok 73 metra i težak 227.000 tona. Radnici firme STX France, njih 2.500, gradili su ga 32 mjeseca, odnosno deset miliona radnih sati.

Brod koji ima 16 paluba i može prevoziti 6.360 putnika i 2.100 članova posade, na krstarenjima Mediteranom koristit će američka kompanija Royal Caribbean.

Na brodu se nalaze bazeni, kina, kazina, park, pozorište, vodeni tobogan, te mnogi drugi sadržaji. 

 ( Yasin Yağcı - Anadolu Agency ) “Harmony of the Seas” je dug 362, širok 66, a visok 73 metra i težak 227.000 tona. Radnici firme STX France, njih 2.500, gradili su ga 32 mjeseca, odnosno deset miliona radnih sati.

Brod koji ima 16 paluba i može prevoziti 6.360 putnika i 2.100 članova posade, na krstarenjima Mediteranom koristit će američka kompanija Royal Caribbean.

Na brodu se nalaze bazeni, kina, kazina, park, pozorište, vodeni tobogan, te mnogi drugi sadržaji. 

 ( Yasin Yağcı - Anadolu Agency ) “Harmony of the Seas” je dug 362, širok 66, a visok 73 metra i težak 227.000 tona. Radnici firme STX France, njih 2.500, gradili su ga 32 mjeseca, odnosno deset miliona radnih sati.

Brod koji ima 16 paluba i može prevoziti 6.360 putnika i 2.100 članova posade, na krstarenjima Mediteranom koristit će američka kompanija Royal Caribbean.

Na brodu se nalaze bazeni, kina, kazina, park, pozorište, vodeni tobogan, te mnogi drugi sadržaji. 

 ( Yasin Yağcı - Anadolu Agency ) “Harmony of the Seas” je dug 362, širok 66, a visok 73 metra i težak 227.000 tona. Radnici firme STX France, njih 2.500, gradili su ga 32 mjeseca, odnosno deset miliona radnih sati.

Brod koji ima 16 paluba i može prevoziti 6.360 putnika i 2.100 članova posade, na krstarenjima Mediteranom koristit će američka kompanija Royal Caribbean.

Na brodu se nalaze bazeni, kina, kazina, park, pozorište, vodeni tobogan, te mnogi drugi sadržaji. 

 ( Yasin Yağcı - Anadolu Agency ) “Harmony of the Seas” je dug 362, širok 66, a visok 73 metra i težak 227.000 tona. Radnici firme STX France, njih 2.500, gradili su ga 32 mjeseca, odnosno deset miliona radnih sati.

Brod koji ima 16 paluba i može prevoziti 6.360 putnika i 2.100 članova posade, na krstarenjima Mediteranom koristit će američka kompanija Royal Caribbean.

Na brodu se nalaze bazeni, kina, kazina, park, pozorište, vodeni tobogan, te mnogi drugi sadržaji. 

 ( Yasin Yağcı - Anadolu Agency ) “Harmony of the Seas” je dug 362, širok 66, a visok 73 metra i težak 227.000 tona. Radnici firme STX France, njih 2.500, gradili su ga 32 mjeseca, odnosno deset miliona radnih sati.

Brod koji ima 16 paluba i može prevoziti 6.360 putnika i 2.100 članova posade, na krstarenjima Mediteranom koristit će američka kompanija Royal Caribbean.

Na brodu se nalaze bazeni, kina, kazina, park, pozorište, vodeni tobogan, te mnogi drugi sadržaji. 

 ( Yasin Yağcı - Anadolu Agency ) “Harmony of the Seas” je dug 362, širok 66, a visok 73 metra i težak 227.000 tona. Radnici firme STX France, njih 2.500, gradili su ga 32 mjeseca, odnosno deset miliona radnih sati.

Brod koji ima 16 paluba i može prevoziti 6.360 putnika i 2.100 članova posade, na krstarenjima Mediteranom koristit će američka kompanija Royal Caribbean.

Na brodu se nalaze bazeni, kina, kazina, park, pozorište, vodeni tobogan, te mnogi drugi sadržaji. 

 ( Yasin Yağcı - Anadolu Agency ) ]]>
SAMIT100: Saradnja nordijskih zemalja uzor za zemlje jugoistočne Evrope http://www.muskiportal.com/samit100-saradnja-nordijskih-zemalja-uzor-za-zemlje-jugoistocne-evrope/ Tue, 24 May 2016 15:08:30 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153619 Na predstojećem petom po redugodišnjem okupljanju Samit 100, vodećoj biznis inicijativi u regionu koja okuplja poslovne lidere jugoistočne Evrope pod pokroviteljstvom političkih lidera regiona, a koja se će pod motom „Dogovor za novo doba“ održati od 27 – 28. maja 2016. u Sarajevu, jedan od specijalnih gostiju bitće i ambasador Kari Kahiluoto, predsjedavajući Nordijskog vijeća ministara, tijela kojim je regulisana međusobna ekonomska saradnja nordijskih zemalja.

U svom specijalnom izlaganju, prvog dana Samita 100, na temu “Inspiracija sa sjevera” predstavit će pozitivnu praksu ekonomske saradnje nordijskih zemalja koja zemljama u ovom regionu može poslužiti kao primjer za ekonomsku saradnju u budućnosti i brži razvoj. Naime, nordijske zemlje su još daleke 1952. godine odlučile zajednički ekonomski sarađivati i nastupati u svijetu svjesne da su kao male zemlje i manje konkurentne ukoliko nastupaju samostalno.

SAMIT100 biznis lidera regiona, jedinstvena je poslovna inicijativa u jugoistočnoj Evropi koja okuplja više od 100 vodećih biznis lidera iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Kosova i Albanije, i omogućava intenzivan razgovor o preuzimanju odgovornosti za čvršće povezivanje regiona kroz konkretne prijedloge unaprjeđenja privredne saradnje.

Bosna i Hercegovina će prvi put biti domaćin a dvodnevni program bit će organizovan u kongresnoj dvorani zgrade ASA Group, Trg međunarodnog prijateljstva 25. Sarajevo.

“Okupljanje vodećih biznis lidera u Sarajevu odlična je prilika da pokažemo da su zemlje regiona jedne drugima prilika, a ne opasnost. Zajedničkim naporima i vezama koje imamo sa svijetom, nastupajući kao jedinstveno tržište možemo okrenuti ekonomiju jugoistočne Evrope u najdinamičnije biznis okruženje u svijetu“, izjavio je Amer Bukvić, direktor BBI banke i kopredsjedavajući ovogodišnjeg Samita100.

Samit100 zamišljen je kao snažna kohezijska sila privredne saradnje ali i kao doprinos naporima političkih lidera kako bi unaprijedili konkurentnostregije i nacionalnih ekonomija.

“Ovogodišnji Samit 100, uz pokroviteljstvo Predsjedništva BiH, bit će održan zajedno sa Brdo Brijuni procesom koji će okupiti političke lidere jugoistočne Evrope. Očekujemo više od 100 poslovnih lidera regije zajedno sa predstavnicima politike, istakao je Eldin Hadžiselimović, direktor ASA Holdinga i kopredsjedavajući ovogodišnjeg Samita 100.

Organizatori Samita100 2016 suBBI banka i ASAHolding iz Bosne i Hercegovine, uz podršku Združenja Manager iz Slovenije, Srpske asocijacije menadžera, Hrvatske udruge poslodavaca, Atlas grupe iz Crne Gore i Alkaloida iz Makedonije.

 

]]>
Filmovi: Star Trek – Izvan granica, pogledajte trailer http://www.muskiportal.com/filmovi-star-trek-izvan-granica-pogledajte-trailer/ Tue, 24 May 2016 06:31:41 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153612 „Star Trek – Izvan granica“, željno iščekivani nastavak globalno popularne Star Trek franšize, koju je stvorio Gene Roddenberry, a ponovo oživio J. J. Abrams 2009, vraća se s redateljem Justinom Linom („Paklene ulice“) koji režira ovo epsko putovanje U.S.S. Enterprise i njegove neustrašive posade.

U filmu „Izvan granica“, posada broda istražuje najudaljenije predjele neistraženog svemira, gdje će se susresti s misterioznim novim neprijateljem koji će i njih i sve ono za šta se Federacija zalaže staviti na test.

001 002 003 004 005

]]>
Sarajevska pivara FK Željezničaru poklonila 152 stolice http://www.muskiportal.com/sarajevska-pivara-fk-zeljeznicaru-poklonila-152-stolice/ Tue, 24 May 2016 06:27:38 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153609 Povodom 152. godine postojanja, Sarajevska pivara d.d. uplatila je FK Željezničaru novac za 152 stolice  i tako učestvovala u  projektu “Kupi stolicu za evropsku Grbavicu”.

„Učešće u ovom projektu  je još jedan doprinos Sarajevske pivare razvoju sporta u našoj zemlji. Smatramo da je naša obaveza, kao domaće kompanije, da podržimo sve projekte koji promoviraju Bosnu i Hercegovini, i ovdje i u inostranstvu. FK Željezničaru i njegovim navijačima želimo mnogo sreće u predstojećim utakmicama, kao i u izgradnji evropske Grbavice,“ rekao je marketing menadžer Sarajevske pivare d.d. Adnan Kamber.

“FK Željezničar iskazuje zahvalnost Sarajevskoj pivari za podršku projektu Kupi stolicu za evropsku Grbavicu, a koristimo priliku i da uputimo čestitke Sarajevskoj pivari kao jednoj od najstarijih i najuspješnijih kompanija u BiH povodom poslovnog  jubileja i 152. godine od osnivanja,” poručeno je iz FK Željezničar.

Sarajevska pivara je nastarije industrijsko postrojenje u Bosni i Hercegovini i u više navrata je u svojoj historiji sponzorirala FK Željezničar, kao i mnoge druge sportske klubove u našoj zemlji.

]]>
Italija na EURO 2016 bez Pirla, Giovinca i Berardija http://www.muskiportal.com/italija-na-euro-2016-bez-pirla-giovinca-i-berardija/ Tue, 24 May 2016 05:54:15 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153607 Antonio Conte, selektor fudbalske reprezentacije Italije objavio je danas širi spisak od 30 igrača koji će konkurisati za nastup na predstojećem Evropskom prvenstvu, koje će početi 10. juna u Francuskoj.

Kako javlja Anadolu Agency (AA), Conte je sa popisa reprezentativaca odlučio izostaviti iskusno Pirla, najboljeg igrača MLS lige. Neće računati ni na Giovinca, te Berardija, što je posebno iznenadilo javnost u ovoj zemlji. Očekivano na EURO 2016 za Italiju neće igrati kontraverzni Ballotelli, nekadašnji reprezentativac.

Na Conteovom spisku su: Buffon, Marchetti, Sirigu (golmani); Astori, Barzagli, Bonucci, Chiellini, Ogbonna, Rugani (odbrana); Bernardeschi, Candreva, Darmian, De Sciglio, El Shaarawy, Zappacosta, Benassi, Bonaventura, DeRossi, Florenzi, Giaccherini, Jorginho, Montolivo, Motta, Parolo, Sturaro (vezni red), Eder, Immobile, Insigne, Pellè, Zaza (napad).

Do 31. maja selektor Italije spisak igrača skratiti će na 23 imena koja će biti prijavljena za nastup na EP-u. Italija će igrati u grupi „E“ gdje će za protivnike imati Belgiju, Republiku Irsku i Švedsku.

]]>
Španci poručili: Favoriti smo za osvajanje Evropskog prvenstva http://www.muskiportal.com/spanci-porucili-favoriti-smo-za-osvajanje-evropskog-prvenstva/ Tue, 24 May 2016 05:46:39 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153605 Španija je osvojila posljednja dva evropska prvenstva, 2008. u Austriji i Švicarskoj, te 2012. u Poljskoj i Ukrajini, ali je na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu ispala u grupnoj fazi takmičenja

Vezni igrač reprezentacije Španije Cesc Fabregas vjeruje da “furija” može odbraniti naslov prvaka Evrope ako ekipa bude igrala složno, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Vjerujem da smo favoriti za osvajanje Evropskog prvenstva u Francuskoj. Ako svi budemo dobro, i bez povreda, mislim da imamo veliku priliku osvojiti Evropsko prvenstvo. Ipak, to treba pokazati i na terenu”, rekao je Fabregas u madridskom predgrađu Las Rozas gdje se nalazi kamp reprezentacije Španije koja je već počela sa pripremama za Francusku.

“Među favoritima su i velike reprezentacije poput Francuske, Njemačke, Belgije”, rekao je Fabregas na okupljanju svog nacionalnog tima.

Španija je osvojila posljednja dva evropska prvenstva, 2008. u Austriji i Švicarskoj, te 2012. u Poljskoj i Ukrajini, ali je na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu ispala u grupnoj fazi takmičenja.

“Moramo biti ujedinjeniji nego ikada kako bi ostvarili cilj. Znamo da smo u Brazilu bili loši. Ipak, radeći dobro Španija se može vratiti i opet biti prvak”, kazao je 29-godišnji fudbaler Chelseaja.

Španija će Evropsko prvenstvo otvoriti utakmicom protiv Češke, zatim će igrati s Turskom, a onda 21. juna s Hrvatskom.

Fotografija: Arhiv, Mundijal – Brazil /Španija-Holandija/

]]>
Svi BMW X modeli u Sarajevu: krenuo BMW Generation X Roadshow http://www.muskiportal.com/svi-bmw-x-modeli-u-sarajevu-krenuo-bmw-generation-x-roadshow/ Tue, 24 May 2016 05:39:35 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153600 U ponedjeljak je na platou ispred Sarajavo City Centra započela posebna BMW-a promocija „BMW Generation X Roadshow“, koja se u glavnom gradu BiH održava do srijede, 25. maja. Organizator događanja je tvrtka Auto centar Tomić, generalni uvoznik za BMW i MINI vozila za BiH, u suradnji s BMW AG iz Münchena u svrhu promocije BMW xDrive-a, pogona na četiri točka koji uključuje sve X modele iz BMW SAV obitelji.

IMG_3993 BMW Generation X Roadshow

BMW-ov postav sadrži auto rampu, te jednu manju rampu/klackalicu, zatvoreni izložbeni prostor (BMW kuća) i 8 automobila spremnih za probne vožnje. Modeli koji su zainteresiranim građanima na raspolaganju za testne vožnje su:

– BMW X1 xDrive20d

– BMW X1 xDrive25d

– BMW X3 xDrive20d

– BMW X3 xDrive30d

– BMW X3 xDrive35d

– BMW X4 xDrive20d

– BMW X4 xDrive35i

– BMW X5 xDrive40d

– BMW X6 M.

BMW promocija službeno počinje 23.5.02016. u prijepodnevnim satima. Predviđeno trajanje svakodnevnog programa je od 11 do 19 sati svakog dana, osim u srijedu kada traje od 10 do 16 sati. Svim građanima i posjetiteljima ponuđene su “velike” probne vožnje u trajanju od 45 min  i to sa 6 BMW X automobila te kraće probne vožnje u trajanju od 7 min kroz složeni BMW poligon na rampama i preprekama. Sve probne vožnje kreću s platoa SCC-a (Vrbanja 1, Sarajevo 71000). Posjetitelji će imati mogućnost saznati sve detalje o BMW X modelima unutar izložbenog prostora. Partner događanja su SCC Sarajevo te tvrtka „Zlatna Džezva“.

IMG_3990 BMW Generation X Roadshow

Događanje u Sarajevu je jedno u nizu od ukupno 54 eventa koja su organizirana u proteklih 4 mjeseca. Spomenuti postav proći će tijekom „Generation X RoadShow“ eventa preko 10.000 km i posjetiti više od 10 različitih država.

]]>
Bogato opremljeni Renault Mégane dCi za 27.800 KM http://www.muskiportal.com/bogato-opremljeni-renault-megane-dci-za-27-800-km/ Tue, 24 May 2016 05:36:04 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153594 Novi Renault Mégane unosi još više nemira u kompaktnoj klasi na bosanskohercegovačkom tržištu. U toku je akcijska ponuda za bogato opremljeni i izuzetno ekonomični Megane 1.5 dCi, dostupan za 27.800 KM sa PDV-om.

Novi Renault Megane (4) Renault Mégane dCi

Atraktivan, svjež, bogato opremljen i izuzetno štedljiv. Novi Renault Mégane je najsvježiji kompakt u segmentu, koji se lako izdvaja od konkurencije i koji već ubire impozantne kritike na račun svojih atraktivnih oblina, vrhunske završne obrade, ali i respektabilne tehnološkle strane do sada karakteristične za višu klasu.

Kompakt koji premijerno u matični segment donosi 4Control šasiju, napredni Multi SENSE sistem i nenadmašni 8,7-inčni centralni ekran, svoj uvjerljivi nastup od prve pojave novi Renault Mégane iznova potvrđuje i intenzivira akcijskom ponudom s kojom još više unosi nemir u nikad jaču kompaktnu klasu.

Novi Renault Megane (3) Renault Mégane dCi

U toku je prodajna kampanja za bogato opremeljni i uvijek poželjni dizelski Mégane 1.5 dCi, dostupan za 27.800 KM sa PDV-om uz tradicionalno pogodno Renault finansiranje. Aktuelna ponuda važi za Mégane 1.5 dCi Life Energy 90 KS, koji sa provjereno štedljivim dizelskim agregatom uz serijski start/stop sistem ima prosječnu potrošnju od svega 3,4 litara na 100 pređenih kilometara, te sa nesebično bogatom standardnom opremom čini jedan potpun paket na tržištu.

Novi Renault Megane (2) Renault Mégane dCi

Mégane 1.5 dCi Life Energy 90 S&S

 • AFU – Sistem za pomoć pri naglom kočenju
 • ABS + ESP + ASR
 • Daljinsko centralno zaključavanje
 • Električno pokretani i grijani retrovizori
 • Električno pokretanje stakala sprijeda
 • HSA – Pomoć pri kretanju na uzbrdici
 • Klima uređaj
 • Komande radija pri upravljaču
 • LED dnevna svjetla
 • Kontrola pritiska u gumama
 • Preklopiva stražnja klupa i djeljiva u omjeru 1/3-2/3
 • Putni računar
 • Radio CD MP3 + Bluetooth + USB
 • Tempomat i limitator brzine
 • Zračni jastuk za vozača i suvozača, bočni zračni jastuci, zračne zavjese

Kupci mogu kod bilo kojeg Renault koncesionara dobiti potrebne informacije u vezi akcijske ponude vozila, zatim odabrati najpogoniji od nekoliko ponuđenih modela obročnog finansiranja, sa i bez učešća, te pri tom uključiti uvijek poželjno Kasko osiguranje sa dodatnim popustom.

Opsežne informacije o Novom Méganu dostupne se službenoj Internet stranici www.renault.ba, a detalje sa informativnim izračunom uz Renault finansiranje moguće je dobiti u mreži ovlaštenih Renault koncesija širom BiH.

]]>
Utrka ubrzanja Brzi i žestoki stiže na zagrebačke ceste http://www.muskiportal.com/utrka-ubrzanja-brzi-i-zestoki-stize-na-zagrebacke-ceste/ Mon, 23 May 2016 10:39:04 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153587 Manje od dva tjedna dijeli Zagreb od najvećeg auto-moto spektakla u regiji – Utrke ubrzanja Brzi i žestoki powered by CIAK Auto. Najbrži automobili iz cijele regije pokazat će snagu svojih motora 4. i 5. lipnja 2016. godine na stazi duljine  402 metra, a osim uzbudljive utrke posjetitelje očekuje i natjecanje u jačini decibela automobilskih audio sustava, izbor Street Style za posebno tunirane automobile, koncert grupe Vatra te brojni drugi popratni sadržaji.

Bit će to prvi put da se utrka ovakve vrste održava na prometnicama glavnog grada, na Aveniju Dubrovnik, dovodi je Dario Ljubičić, predsjednik AK Brzina, uz podršku Grada Zagreba kao suorganizatora. Na ideju da se utrka održi baš tu došla je spontano – kako se Avenija Dubrovnik ponovno preuređuje, Brzi i žestoki poželjeli su među prvima isprobati kvalitetu novoga asfalta.

Utrka ubrzanja Brzi i žestoki powered by CIAK Auto (8) Brzi i žestoki powered by CIAK Auto

„Prvu sam utrku, zajedno s članovima kluba AK Brzina, organizirao 2011. godine u Velikoj Gorici i ta je utrka bila jedna od najbolje organiziranih utrka na ovim prostorima po ocjeni novinara, posjetitelja i natjecatelja. Otad nismo preskočili niti jednu godinu, a svake se trudimo dodatno podići razinu organizacije. Ove smo godine dobili dozvolu da utrku napravimo u Zagrebu na Aveniji Dubrovnik što će  biti velika odskočna daska za nas, ali i za cijeli auto i moto sport. To je ujedno i velika odgovornost jer želimo opravdati povjerenje koje nam je ukazao Grad Zagreb. Posebno nas veseli činjenica što je ostalo još nešto manje od dva tjedna do utrke kakva dosad nikad nije održana u jednom glavnom gradu neke  države“, izjavio je Dario Ljubičić i zahvalio Gradu Zagrebu, TZ grada Zagreba te svim partnerima i suradnicima na podršci i vjerovanju u projekt koji će hrvatskoj metropoli priuštiti spektakl kakav se dosad mogao vidjeti samo na filmskom platnu.

Utrka ubrzanja Brzi i žestoki powered by CIAK Auto (6) Brzi i žestoki powered by CIAK Auto

Utrka ubrzanja Brzi i žestoki natjecanje je vozača podijeljenih u grupe po vremenskim klasama, a izvodi se tako da stazi duljine četvrt milje (402 metra) pristupaju po dva natjecatelja, a pobjednik je onaj koji jeprođe u kraćem roku. U utrci će sudjelovati oko 300 sudionika iz Austrije, Mađarske, Srbije, Slovenije, BiH i drugih zemalja regije, a ovisno o tome jesu li profesionalci ili amateri, natjecat će se u profesionalnoj kategoriji Pro Racekoja se boduje za Prvenstvo grada Zagreba i regiju Sjever, odnosno u amaterskoj kategoriji  Street Tuning, u kojoj mogu sudjelovati svi koji imaju vozačku dozvolu i automobil kojim mogu u 16 sekundi preći 402 metra.

Organizatori očekuju više od 20.000 posjetitelja kojima pripremaju brojna iznenađenja i sadržaje, a u utrkivanju će se moći okušati čak i oni najmlađi. Na rasporedu je, naime, i utrka električnih karting automobila za djecu od 7 i 8 godina, a one najbrže očekuje pobjednički pehar. Posebnu će pažnju zasigurno privući Street Style, statično natjecanje u kojem će posjetitelji ocjenjivati vizualni tuning automobila, uređenje eksterijera i interijera, prostora motora, ugrađene multimedije te naposljetku ukupni dojam. Ukratko, Street Style ocjenjuje „nabrijanost“ karoserija i unutrašnjih performansi automobila. Program će obogatiti i natjecanje u jačini decibela, DB – Brzi i žestoki, koje će okupiti one zainteresirane za vrhunske audio sustave u limenim ljubimcima. Mjerit će se snaga audio sustava u decibelima, pobjednici znaju doseći jačinu veću od impresivnih 155dB, glasniju i od zvuka zrakoplova, koji pri polijetanju postiže jačinu zvuka od 130 dB.

Utrka ubrzanja Brzi i žestoki powered by CIAK Auto (5) Brzi i žestoki powered by CIAK Auto

Dnevne ulaznice za Utrku ubrzanja Brzi i žestoki powered by CIAK Auto moći će se kupiti po cijeni od 20 kuna, a ona subotnja uključuje i koncert grupe Vatra. Za djecu do 12 godina ulaz je slobodan.

Više informacija o Utrci ubrzanja Brzi i žestoki powered by CIAK Auto, službeni pravilnik Utrke te prometne obavijesti, mogu se pronaći na službenoj internetskoj stranici utrke www.utrkaubrzanja.com.

O CIAK AUTO

Tvrtka CIAK Auto među najvećim je hrvatskim distributerima auto dijelova i opreme, s preko 40 poslovnica širom Hrvatske i vlastitim servisima za sve marke vozia. Autodijelovi za sve vrste vozila, bilo originalni ili zamjenski najviše kvalitete nalaze se u ponudi CIAK Auta, kao i najširi asortiman motornih ulja, guma i onoga po čemu je CIAK Auto prepoznat kao lider na tržištu – akumulatora. Uz to, kroz suradnju s najvećim europskim distributerom auto dijelova, CIAK Auto također nudi i preko 1.200.000 različitih vrsta autodijelovau roku manjem od 24 sata – doslovno ne postoji dio za vaš auto kojeg ne možete pronaći u CIAK Autu.

U centralnoj poslovnici u Zagrebu na križanju Baštijanove ulice i Selske ulice, ove godine otvoren je i prošireni servis za sve marke vozila, najveći u zapadnom dijelu Zagreba i jedini koji radi do 20 sati radnim danom te četvrtkom i do ponoći!

Utrka ubrzanja Brzi i žestoki powered by CIAK Auto (4) Brzi i žestoki powered by CIAK Auto

Valja napomenuti kako je CIAK Auto također je i jedini distributer u Hrvatskoj koji posluje po najvišim ekološkim standardima EU, uz vlastite pogone za zbrinjavanje opasnih tvari iz auto servisa, te isto tako jedini distributer certificiran po standardima ISO 9001, ISO 14001 i OHSAS 18001. Osim toga, CIAK Auto je i član međunarodne grupacije distributera autodijelovaGroupauto International, gdje kroz organizaciju Groupauto Adria aktivno radi na promoviranju nezavisnog aftermarketa.

]]>
Edin Višća samo tri minuta van terena u cijeloj sezoni http://www.muskiportal.com/edin-visca-samo-tri-minuta-van-terena-u-cijeloj-sezoni/ Mon, 23 May 2016 09:56:39 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153585 Višća je u 34 odigrane utakmice turske lige na terenu proveo ukupno 3.057 minuta

Edin Višća, reprezentativac Bosne i Hercegovine i fudbaler Istanbul Medipol Basaksehirspora u protekloj sezoni turske Spor Toto Super lige odigrao je svih 34 utakmica i bio jedan od dva najstandardnija igrača šampionata ove zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).

Brzonogi Višća bio je četvrti najefikasniji igrač protekle sezone u turskom šampionatu sa 17 postignutih golova i pet asistencija.

Uporedo s tim, Višća je u 34 odigrane utakmice turske lige na terenu proveo 3.057 minuta, odnosno svega tri minuta proveo je van terena tokom cijele sezone. Dobio je samo jedan žuti karton.

Većom minutažom u protekloj sezoni se može pohvaliti samo njegov saigrač, golman Volkan Babacan koji je branio svih 3.060 minuta u 34 meča sezone. Samo četiri igrača u svih 18 klubova društva najboljih u Turskoj u protekloj sezoni nastupilo je u 34 prvenstvene utakmice.

]]>
Činčila izdala debitanski album “Šta Znam” http://www.muskiportal.com/cincila-izdala-debitanski-album-sta-znam/ Mon, 23 May 2016 05:58:36 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153582 Nakon trećeg najavnog singla “Vamaee”, Činčila je objavila svoj album prvijenac pod nazivom “Šta Znam”. Album je sačinjen od 13 autorskih pjesama koje su žanrovski raznolike, a pored funk-rocka koji je najviše zastupljen u njihovim pjesmama, na ovom albumu možete također naći i druge žanrove koji međusobno čine kombinaciju njihovog jedinstvenog stila, i to sve pomoću psihodeličnih rock, rap, punk, grunge i pop zvukova.

Sta Znam Činčila

Članovi benda ističu da su ponosni na činjenicu da su produkciju, aranžman i dizajn radili sami u cilju ujednjenja njihovog audio i vizuelnog izražaja. Album je izdat pod pokroviteljstvom izdavačke kuće Hayat Production.

]]>
Britanski režiser Ken Loach drugi put dobitnik Zlatne palme u Cannesu http://www.muskiportal.com/britanski-reziser-ken-loach-drugi-put-dobitnik-zlatne-palme-u-cannesu/ Mon, 23 May 2016 05:30:31 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153576 Britanski režiser Ken Loach večeras je osvojio svoju drugu Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u francukom Cannesu za film “I, Daniel Blake” koji kritikuje aktuelni društveni poredak u svijetu, javlja Anadolu Agency (AA). U Palati u Cannesu večeras je upriličena svečana dodjela nagrada, čime je završeno 69. izdanje tog prestižnog filmskog festivala.

Dobitnik Zlatne palme, Loach je i 2006. godine osvojio istu nagradu za film “The Wind That Shakes the Barley”. Dosad je svega devet režisera uspjelo osvojiti Zlatnu palmu dva puta.

Žiri sa režiserom serijala “Mad Max” Georgeom Millerom na čelu dodijelio je Veliku nagradu (Grand Prix) kanadskom režiseru Yavieru Dolanu za filmsko ostvarenje “Juste La Fin Du Monde” (It's Only the End of the World).

İngiliz yönetmen Ken Loach, Cannes Film Festivali'nde ana kategoride yarışan "I, Daniel Blake" isimli filmiyle ilgili basın toplantısı yaptı. Filmden fotoğraflar Cannes Film Festivali'nin internet sitesinde yer aldı.
 ( Murat Ünlü - Anadolu Agency ) İngiliz yönetmen Ken Loach, Cannes Film Festivali'nde ana kategoride yarışan "I, Daniel Blake" isimli filmiyle ilgili basın toplantısı yaptı. Filmden fotoğraflar Cannes Film Festivali'nin internet sitesinde yer aldı.
 ( Murat Ünlü - Anadolu Agency ) İngiliz yönetmen Ken Loach, Cannes Film Festivali'nde ana kategoride yarışan "I, Daniel Blake" isimli filmiyle ilgili basın toplantısı yaptı. Filmden fotoğraflar Cannes Film Festivali'nin internet sitesinde yer aldı.
 ( Murat Ünlü - Anadolu Agency ) İngiliz yönetmen Ken Loach, Cannes Film Festivali'nde ana kategoride yarışan "I, Daniel Blake" isimli filmiyle ilgili basın toplantısı yaptı. Filmden fotoğraflar Cannes Film Festivali'nin internet sitesinde yer aldı.
 ( Mustafa Yalçın - Anadolu Agency )

Specijalnu nagradu žirija na ovogodišnjem Festivalu u Cannesu dobila je britanska režiserka Andrea Arnold za film “American Honey”.

Nagradu za najbolji scenario dobio je film “Forushande” iranskog režisera Askhara Farhandija, a glumac iz pomenutog filma Shabab Hosseini dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu.

Nagradu za najbolju žensku ulogu dobila je Jaclyn Jose za rolu u filmu “Ma Rosa” filipinskog režisera Brilliantea Mendoze.

Nagradu za najboljeg režisera u Cannesu su ove godine podijelili rumunski režiser Cristian Mungiu za film “Graduation” i francuski režiser Olivier Assayas za film “Personal Shopper”.

Počasnu Zlatnu palmu dobio je francuski glumac Jen-Piere Leaud.

U glavnom takmičarskom programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu takmičio se ukupno 21 film.

Crvenim tepihom u Cannesu i ove godine su prošetale najveće svjetske zvijezde filmske industrije, a među njima i Julia Roberts, Jodie Foster, Sean Penn, Robert De Niro, Charlize Theron, Mel Gibson…

]]>
FOTO Hristo Stoichkov spektakularno proslavio 50. rođendan http://www.muskiportal.com/foto-hristo-stoichkov-spektakularno-proslavio-50-rodendan/ Sun, 22 May 2016 08:25:41 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153561 Na proslavu su došli velikani svjetskog fudbala Paolo Maldini, Jean-Pierre Papin, Ivan Zamorano, Gheorghe Hagi, Demetrio Albertini, Dimitar Berbatov, Martin Petrov i drugi

Hristo Stoichkov, vjerovatno najbolji fudbaler Bugarske svih vremena na spektakularan način je proslavio svoj 50. rođendan pred 40.000 ljudi na stadionu “Vasil Levski” u Sofiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Na proslavu su došli velikani svjetskog fudbala Paolo Maldini, Jean-Pierre Papin, Ivan Zamorano, Gheorghe Hagi, Demetrio Albertini, Dimitar Berbatov, Martin Petrov i drugi. U utakmici njegovog tima pod nazivom “8” i svjetskih zvijezda pobijedio je domaćin i slavljenik rezultatom 4:1.

Hristo Stoichkov, vjerovatno najbolji fudbaler Bugarske svih vremena na spektakularan način je proslavio svoj 50. rođendan pred 40.000 ljudi na stadionu "Vasil Levski" u Sofiji. ( İhvan Radoykov - Anadolu Agency ) Hristo Stoichkov

Hristo Stoichkov, vjerovatno najbolji fudbaler Bugarske svih vremena na spektakularan način je proslavio svoj 50. rođendan pred 40.000 ljudi na stadionu “Vasil Levski” u Sofiji. ( İhvan Radoykov – Anadolu Agency )

“Želim da se zahvalim svim mojim kolegama, trenerima, prijateljima koji su bili sa mnom. Ova veličanstvena publika nas je podržavala i u teškim trenucima. Igrao sam u raličitim mjestima na svijetu, u Španiji, Italiji… Međutim, ovakve publike nema nigdje”, kazao je Stoichkov za lokalne medije.

Legendarni fudbaler iskoristio je priliku i odao počast i sjetio se svog saigrača i prijatelja Trifona Ivanova koji je 13. februara iznenada preminuo u 50. godini. Stoichkov nije mogao sakriti suze i emocije kada su se na terenu pojavila Trifonova djeca u dresu reprezentacije Bugarske.

Hristo Stoichkov, vjerovatno najbolji fudbaler Bugarske svih vremena na spektakularan način je proslavio svoj 50. rođendan pred 40.000 ljudi na stadionu "Vasil Levski" u Sofiji. ( İhvan Radoykov - Anadolu Agency ) Hristo Stoichkov, vjerovatno najbolji fudbaler Bugarske svih vremena na spektakularan način je proslavio svoj 50. rođendan pred 40.000 ljudi na stadionu "Vasil Levski" u Sofiji. ( İhvan Radoykov - Anadolu Agency ) Hristo Stoichkov (na fotografiji), vjerovatno najbolji fudbaler Bugarske svih vremena na spektakularan način je proslavio svoj 50. rođendan pred 40.000 ljudi na stadionu "Vasil Levski" u Sofiji. ( İhvan Radoykov - Anadolu Agency ) Hristo Stoichkov, vjerovatno najbolji fudbaler Bugarske svih vremena na spektakularan način je proslavio svoj 50. rođendan pred 40.000 ljudi na stadionu "Vasil Levski" u Sofiji. ( İhvan Radoykov - Anadolu Agency ) Hristo Stoichkov (na fotografiji), vjerovatno najbolji fudbaler Bugarske svih vremena na spektakularan način je proslavio svoj 50. rođendan pred 40.000 ljudi na stadionu "Vasil Levski" u Sofiji. ( İhvan Radoykov - Anadolu Agency ) Hristo Stoichkov, vjerovatno najbolji fudbaler Bugarske svih vremena na spektakularan način je proslavio svoj 50. rođendan pred 40.000 ljudi na stadionu "Vasil Levski" u Sofiji. ( İhvan Radoykov - Anadolu Agency ) Hristo Stoichkov, vjerovatno najbolji fudbaler Bugarske svih vremena na spektakularan način je proslavio svoj 50. rođendan pred 40.000 ljudi na stadionu "Vasil Levski" u Sofiji. ( İhvan Radoykov - Anadolu Agency ) ]]>
Pjanić spreman za pregovare s Juventusom http://www.muskiportal.com/pjanic-spreman-za-pregovare-s-juventusom/ Sun, 22 May 2016 08:17:18 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153558 Bosanskohercegovački reprezentativac i veznjak italijanske Rome Miralem Pjanić izjavio je kako je spreman pregovarati s Juventusom ukoliko bi u Rim stigla zvanična ponuda za njega, prenosi Anadolu Agency (AA).

Popularni Mire je u intervjuu za televiziju Sada Al Balad, nakon prijateljske utakmice s Al Ahlyjem, prokomentarisao veliko interesovanje za njegov prelazak u redove “stare dame”.

“Imam još dvije godine ugovora s Romom. No, ako bi stigla zvanična ponuda u Rim, onda možemo razgovarati”, rekao je Pjanić.

Inače, za bh. reprezentativca zainteresovani su i drugi klubovi poput Barcelone, Bayern Munchena i Paris Saint Germaina (PSG). Ipak, Juventus je ranije iskazao spremnost da za Pjanića plati 38 miliona eura.

]]>
Moguć prelazak Džeke na Anfield: Roma privodi kraju pregovore sa Kevinom Gameirom http://www.muskiportal.com/moguc-prelazak-dzeke-na-anfield-roma-privodi-kraju-pregovore-sa-kevinom-gameirom/ Sun, 22 May 2016 08:11:54 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153556 Roma je u toku pregovora s francuskim napadačem Seville Kevinom Gameirom, a uslučaju da ovaj prelazak bude dogovoren, on bi značio zeleno svjetlo za bh. internaionalca

Fudbalski reprezentativac Bosne i Hercegovine i napadač Rome Edin Džeko mogao bi ovog ljeta preći u Liverpool, u slučaju da njegov klub dogovori prelazak napadača Seville Kevina Gameira na Stadio Olimpico, Anadolu Agency (AA).

Džeko je prošlog ljeta i Manchester Cityja prešao u redove Rome. Po svemu sudeći, Edin bi ponovo mogao zaigrati za engleski klub, no ovaj put za Liverpool.

Roma je u toku pregovora s francuskim napadačem Seville Kevinom Gameirom, a u slučaju da ovaj prelazak bude dogovoren, on bi značio zeleno svjetlo za bh. internaionalca. Kako piše DailyStar, Edin Džeko bi najvjerovatnije mogao preći u Liverpool, obzirom da je u ovom klubu i ranije postojalo interesovanje za njega.

Inače, Džeko je u januaru 2011. godine iz njemačkog Wolfsburga za 35 miliona eura prešao u Manchester City. Zasluge Džeke u ovomu klubu su velike, obzirom da je u tom periodu City osvojio nekoliko titula.

 

]]>
Virtualno nasilje u BiH tabu tema: Najizloženije samohrane majke, tinejdžerke, novinarke… http://www.muskiportal.com/virtualno-nasilje-u-bih-tabu-tema-najizlozenije-samohrane-majke-tinejdzerke-novinarke/ Sun, 22 May 2016 08:09:30 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153553 Belma Kučukalić, koordinatorica programa Ženska prava, koja je radila na istraživanju, istakla je u razgovoru za AA da je digitalno nasilje i dalje tabu tema u BiH budući da takav vid maltretiranja ljudi ne prepoznaju kao nasilje, već kao izolovani slučaj

Piše – Alma Đeković

Iskustva djevojčica, djevojaka i žena s tehnologijom koja je transformirala i revolucionalizirala društvo i postala nezaobilatan aspekt ljudskog života trebala bi biti jednako iskustvu bilo koje druge osobe. Ipak, činjenica je da je upravo njihova sloboda u takvom slojevitom okruženju iznimno narušena, pokazalo je prvo istraživanje u Bosni i Hercegovini koje je provela organizacija One World Platform, a koje se bavi tematikom ženskih prava i sigurnosti na internetu, piše Anadolu Agency (AA).

U istraživanju se upozorava na odsustvo reakcije državnog sistema, ali i na činjenjicu da društvo reaguje brzo i virtualno, tako da se osobe koje prolaze nasilje, suočavaju ne samo s počiniteljima, već i sa čitavim zajednicama online “publike” koja komentiriše, osuđuje ili jednostavnim klikom postaje dio voajerskih pratilaca virtualnog nasilja.

Uprkos dokazima, postoji vrlo malo govora o ovoj temi kao i samog priznavanja virtualnog nasilja kao oblika nasilja nad ženama od strane država, međuvladinih institucija i drugih aktera odgovornih za zaustavljanje nasilja nad ženama, naveli su iz organizacije.

Belma Kučukalić, koordinatorica programa Ženska prava, koja je radila na istraživanju, istakla je u razgovoru za AA da je digitalno nasilje i dalje tabu tema u BiH, budući da takav vid maltretiranja ljudi ne prepoznaju kao nasilje, već kao izolovani slučaj.

“Jedno od najvažnijih zaključaka našeg istraživanja jeste to da digitalno nasilje itekako postoji u BiH i u regionu kao i da se o tome ne priča i da se digitalno nasilje i dalje tretira kao tabu tema. Budući da se ne govori o tome, trenutak kada djevojka ode u policiju ili se obrati nekom to se tretira kao izolovani slučaj i najčešće joj se govori da se povuče iz online prostora, da obriše svoje profile na društvenim mrežama, da promijeni svoj broj telefona i na taj način se kratkoročno govori o zaustavljanju i rješavanju tog problema. Dugoročno, također jedna od vrlo važnih stvari istraživanja je da se osjeti potreba za zakonom koji se zaista bavi digitalnim nasiljem kao takvim”, kazala je Kučukalić.

Prijetnje i uvrede putem SMS-a i e-maila, objavljivanje uvredljivog sadržaja, krađa identiteta, otimanje blogova žrtvama i nadopunjavanje uvredama i seksualnim sadržajima tek su neki od alata za tiho i trajno maltretiranje. Za razliku od fizičkog, onaj virtualni traje u svako doba, na svakom mjestu, velikom brzinom. U tom smislu, Kučukalić je istakla da čak i kada ne dobije poruku, žrtva strepi u neizvjesnom iščekivanju novih.

– Virtualno postaje fizičko –

U sklopu ovog projekta, Platforma One World radila je istraživanje sa Centrom za pravnu pomoć ženama (CPPZ) u Zenici. Podaci korišteni u istraživanju nastali su na osnovu obrade podataka iz CPPZ, za 12 mjeseci 2012. godine. U toku navedene godine u Centru je pruženo preko 2.000 pravnih usluga. Od toga je iz oblasti Porodičnog prava bilo ukupno 750 slučajeva. Nasilje putem inerneta i mobilne telefonije doživjela je više nego svaka četvrta klijentica – ukupno 202 klijentice.

Neočekivano saznanje je bilo da se radi o velikom broju klijentica koje su prepoznale takav vid nasilja i tražile zaštitu, naveli su iz CPPZ.

U odnosu na 12 mjeseci 2012. godine, gdje je to bila svaka četvrta, u periodu od januara 2013. do avgusta 2014. zabilježen je porast. U ovom periodu Centar je pružio 2.168 pravnih usluga, od kojih je 68,54 posto bilo u oblasti porodičnog prava. U toku 20 mjeseci nasilje putem interneta i mobilne telefonije je doživjela ukupno 1.201 klijentica, ili 55,40 posto – što je više nego svaka druga.

Osobe iz urbane sredine su više izložene uznemiravanju putem interneta, dok one iz ruralnog područja nisu bile izložene takvoj vrsti uznemiravanja, osim prijetnji SMS porukama. Nakon prijetnji putem SMS poruka ili poruka putem interneta, često su zlostavljači ostvarili svoje prijetnje nakon virtualnog prostora i u fizičkom prostoru

“Nažalost, ono što je također istraživanje i naš rad na terenu pokazao, jeste da prečesto digitalno nasilje zaista dobije svoj epilog u fizičkom svijetu. Nakon SMS poruka, nakon primljenih prijetnji, koje znaju trajati i po tri do četiri godine po određenim slučajevima, nažalost to nasilje se prenese u fizički svijet te ona bude i fizički zlostavljana”, kazala je Kučukalić, istakavši kako se ne smije čekati da se desi taj trenutak ako već postoje indikatori da bi moglo doći do istog.

Novi podaci istraživanja, na kojem iz organizacije One World Platform još uvijek rade, pokazuju da su žene koje su najčešće izložene ovakvoj vrsti nasilja samohrane majke, tinejdžerke, novinarke i političarke.

“Spomenula sam novinarke i političarke kao možda najizloženije u javnom prostoru koje, da bi bile ušutkane najlakše im je bilo prijetiti upravo putem SMS-a i putem društvenih mreža na način da se sklone iz tog prostora, jer ‘nije njihovo da govori o određenim temama’. One se najčešće suočavaju s tim anonimnim pozivima i SMS-ovima kojima vi ne možete toliko ući u trag. Do nje je individualno da li je spremna ili hrabra da se u tim okolnistima izlaže u javnom prostoru”, rekla je Kučukalić.

Iskustva djevojčica, djevojaka i žena s tehnologijom koja je transformirala i revolucionalizirala društvo i postala nezaobilatan aspekt ljudskog života trebala bi biti jednako iskustvu bilo koje druge osobe. Ipak, činjenica je da je upravo njihova sloboda u takvom slojevitom okruženju iznimno narušena, pokazalo je prvo istraživanje u Bosni i Hercegovini koje je provela organizacija One World Platform, a koje se bavi tematikom ženskih prava i sigurnosti na internetu, piše Anadolu Agency (AA). Na fotografiji: Belma Kučukalić, koordinatorica programa Ženska prava ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Virtualno nasilje

Iskustva djevojčica, djevojaka i žena s tehnologijom koja je transformirala i revolucionalizirala društvo i postala nezaobilatan aspekt ljudskog života trebala bi biti jednako iskustvu bilo koje druge osobe. Ipak, činjenica je da je upravo njihova sloboda u takvom slojevitom okruženju iznimno narušena, pokazalo je prvo istraživanje u Bosni i Hercegovini koje je provela organizacija One World Platform, a koje se bavi tematikom ženskih prava i sigurnosti na internetu, piše Anadolu Agency (AA).
Na fotografiji: Belma Kučukalić, koordinatorica programa Ženska prava ( Samir Yordamoviç – Anadolu Agency )

– Najbolja prevencija – edukacija 

Podsjetivši na podatke UN-a, koji govore da preko 90 posto slučajeva isloženih internet nasilju čine djevojčice, djevojke i žene, Kučukalić je istakla da je, na osnovu podataka s terena kojima oni raspolažu, slična statistika i u BiH.

“Zanimljivo je da je uvijek drugačija priroda digitalnog nasilja koje je upućeno ka ženi i ka muškarcima. Ka ženi uvijek idu prijetnje silovanjem, prijetnje smrću i najčešće prijetnje njenoj djeci i to traje. Dok je kod muškaraca obično ucjena i tuča, ali nije momenat da će ga napasti da će nauditi njegovoj djeci i slično”, objasnila je.

Najbolja prevencija, kako je kazala, jeste edukacija, jer društvo najbolje može pomoći tako što će se educirati i razgovarati, u suprotnom će virtualno nasilje i dalje ostati tabu tema.

“Ako nema priče, ovo i dalje ostaje tabu tema i ovi slučajevi i dalje ostaju izolirani i vi ne možete razumijeti dinamiku tog nasilja ako ne razgovarate o istom. Ako govorimo o društvu i kako ono može generalno uticati na to jeste da razgovaramo o tome i da se educiramo. Naravno, dugoročno je potreban zakon, nešto što vas štiti od toga“, podvukla je Kučukalić.

Dodala je da osobe koje se njima obrate proživljavaju svojevrsnu vrstu traume, uplašene su i nesigurne, i to se osjeti u razgovoru s njima te je napomenula da se vrlo rijetko govori o digitalnom nasilju koje često biva u pozadini slučajeva samoubistva, posebno kod tinejdžera.

“Moramo razumijeti da mlađe generacije i ne mogu da razgovaraju o tome ukoliko ne osjete povjerenje prema roditelju, nastavniku, prijatelju. U većini ovih slučajeva, nažalost, nije spomenuto, a mi vjerujemo da jeste u pozadini i taj aspekat maltretiranja”, zaključila je Kučukalić.

Na kraju je istakla je da nastoje pristupiti policiji i lokalnim vlastima kako bi vidjeli na koji način kao civilni sektor mogu lobirati i šta se može uraditi kada osoba koja je izložena virtualnom nasilju dođe s pričom i dokazima.

“Naš naredni korak je da radimo s institiucijama i vidimo na koji način mi možemo najbolje doprinijeti smanjenju ako ne i rješenju ovog problema. Nama kao civilnom društvu treba policija koja će zakonski riješiti neke stvari. Mi možemo edukacijom, razgovorom, preventivom daljeg nasilja educirati ali, nažalost, krivični zakoni i gonjenje po krivičnom postupku nisu u našoj nadležnosti i zato bi nam sljedeći korak bio intenzivan rad s policijom da vidimo kako zajednički možemo doći do rješenja. Za početak, očekujemo razumijevanje od strane organa šta je uopšte digitalno nasilje i da saslušaju žrtve, jer je praksa pokazala da se to, nažalost, ne dešava”, istakla je Kučukalić.

]]>
Pantomima: Pravo lice iza maske zagrebačkog faraona http://www.muskiportal.com/pantomima-pravo-lice-iza-maske-zagrebackog-faraona/ Sun, 22 May 2016 08:02:49 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153546 Nepomična pozlaćena figura faraona-mumije, česta pojava u zagrebačkom centru, djelo je pantomimičara Kristijana Dubića čiji je posao nepomičnog stajanja fizički vrlo zahtjevan

Piše – Stipe Majić

Zagrebački zlatni faraon-mumija koji već dva desetljeća uspješno oduševljava prolaznike, a posebno djecu, pravoga je imena Kristijan Dubić koji kaže kako nije samo zagrebački, nego i europski faraon s dugim pantomimičarskim stažom, piše Anadolu Agency (AA).

Kao kip nepomična, zlatom optočena faraonska figura na postolju smještenom nasred Trga bana Jelačića dominira u gradu već dvije decenije. Njegova nepomičnost mumije magijski djeluje na prolaznike koji zastanu, a kad prepoznaju kako se ispod pozlaćene maske i kostima skriva čovjek od krvi i mesa te ubace novčić, zlatni faraon se pokloni duboko do poda u znak zahvalnosti.

Masku faraonove mumije Zagrepčanin Kristijan Dubić kupio je u Parizu, a faraonsko odijelo načinio je sam uz pomoć pozlate.

Sa svojim performansom obišao je, kaže, cijelu Europu, bio je u Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Nizozemskoj, Engleskoj, svugdje, pa i u istočnoj Europi. U turističkoj sezoni otputuje do jadranske obale, u Italiju i Sloveniju.

Zagrebački zlatni faraon-mumija koji već dva desetljeća uspješno oduševljava prolaznike, a posebno djecu, pravoga je imena Kristijan Dubić koji kaže kako nije samo zagrebački, nego i europski faraon s dugim pantomimičarskim stažom ( Stipe Mayiç - Anadolu Agency ) Zagrebački zlatni faraon-mumija koji već dva desetljeća uspješno oduševljava prolaznike, a posebno djecu, pravoga je imena Kristijan Dubić koji kaže kako nije samo zagrebački, nego i europski faraon sa dugim pantomimičarskim stažom ( Stipe Mayiç - Anadolu Agency ) Zagrebački zlatni faraon-mumija koji već dva desetljeća uspješno oduševljava prolaznike, a posebno djecu, pravoga je imena Kristijan Dubić koji kaže kako nije samo zagrebački, nego i europski faraon sa dugim pantomimičarskim stažom ( Stipe Mayiç - Anadolu Agency ) Zagrebački zlatni faraon-mumija koji već dva desetljeća uspješno oduševljava prolaznike, a posebno djecu, pravoga je imena Kristijan Dubić koji kaže kako nije samo zagrebački, nego i europski faraon sa dugim pantomimičarskim stažom ( Stipe Mayiç - Anadolu Agency ) Zagrebački zlatni faraon-mumija koji već dva desetljeća uspješno oduševljava prolaznike, a posebno djecu, pravoga je imena Kristijan Dubić (na fotografiji) koji kaže kako nije samo zagrebački, nego i europski faraon sa dugim pantomimičarskim stažom ( Stipe Mayiç - Anadolu Agency )

Devet godina nastupao je pred katedralom u Koelnu, ali kaže kako su mu najzahvalniji domaći zagrebački prolaznici koji ubace najviše novčića u faraonovu pozlaćenu posudu.

Dubić je inače po zanimanju frizer, jedno vrijeme je bio i obrtnik, a na ulogu faraona ga je naveo, kaže, sam životni put.

Na pitanje treba li dozvola za njegov nastup, s obzirom da ne radi buku niti zauzima velik prostor, kaže kako to ovisi o mjestima gdje nastupa.

“Zaradi se prosječna plaća. Od ovoga se ne možeš obogatiti. Pola godine se preživljava, a pola godine je nešto bolje”, kaže faraon Kristijan.

Kristijanovi nastupi ovise ponajviše o lijepom vremenu, ali i kondiciji. Svaki novčić kojega dobije smatra milodarom, pa se stoga za svaku donaciju i zahvali dubokim naklonom koji dodatno oduševi prolaznike.

Zagrebački faraon kaže kako se radi o fizički vrlo zahtjevnom nastupu, jer nepomično stajanje, često po tri sata u komadu, izaziva bolove u kralježnici i mišićima.

Kristijan se svojevremeno četiri godine bavio jogom kako bi stekao fizičke sposobnosti potrebne za ovu ulogu faraona.

Zlatnu figuru faraona vjerojatno ćete susresti ako se prošećete zagrebačkim glavnim trgom, često okruženog gomilom djece koja ga znatiželjno promatraju i fotografiraju se s njim.

]]>
World association aikido selfdefense: Napredne tehike za samoodbranu http://www.muskiportal.com/world-association-aikido-selfdefense-napredne-tehike-za-samoodbranu/ Sun, 22 May 2016 07:58:16 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153531 Ovo je vještina koja se tek razvija, a federacija je nastala prije dvije godine. U svijetu trenutno postoji pet federacija, odnosno pet zemalja u kojima se to vježba, a kod nas postoji 12 klubova, s preko 600 učenika, članova koji to treniraju, tako da će se u narednih pet do 10 godina moći govoriti o broju zemalja i klubova”, rekao je Miroljub Jovičić, majstor realnog aikidoa crni pojas-šesti dan

Piše – Gorana Jakovljević

Miroljub Jovičić, majstor realnog aikidoa crni pojas-šesti dan koji se više od 35 godina bavi raznim borilačkim vještinama, prije dvije godine osnovao je Svjetsku federaciju aikido samoodbrana ili World association aikido selfdefense, a sada njegovi učenici, odnosno majstori, po svijetu šire ovu vještinu.

“Ovo je vještina koja se tek razvija, a federacija je nastala prije dvije godine. U svijetu trenutno postoji pet federacija, odnosno pet zemalja u kojima se to vježba, a kod nas postoji 12 klubova, s preko 600 učenika, članova koji to treniraju, tako da će se u narednih pet do 10 godina moći govoriti o broju zemalja i klubova”, rekao je Jovičić za Anadolu Agency (AA).

Objasnio je da iako Federacija postoji samo dvije godine, sama vještina aikido samoodbrana proces koji traje od 1997. godine, pa je uobličen u to kako se sada zove.

Miroljub Jovičić, majstor realnog aikidoa crni pojas-šesti dan koji se više od 35 godina bavi raznim borilačkim vještinama, prije dvije godine osnovao je Svjetsku federaciju aikido samoodbrana ili World association aikido selfdefense, a sada njegovi učenici, odnosno majstori, po svijetu šire ovu vještinu. ( Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency ) Miroljub Jovičić, majstor realnog aikidoa crni pojas-šesti dan koji se više od 35 godina bavi raznim borilačkim vještinama, prije dvije godine osnovao je Svjetsku federaciju aikido samoodbrana ili World association aikido selfdefense, a sada njegovi učenici, odnosno majstori, po svijetu šire ovu vještinu. ( Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency ) Miroljub Jovičić, majstor realnog aikidoa crni pojas-šesti dan koji se više od 35 godina bavi raznim borilačkim vještinama, prije dvije godine osnovao je Svjetsku federaciju aikido samoodbrana ili World association aikido selfdefense, a sada njegovi učenici, odnosno majstori, po svijetu šire ovu vještinu. ( Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency ) Miroljub Jovičić, majstor realnog aikidoa crni pojas-šesti dan koji se više od 35 godina bavi raznim borilačkim vještinama, prije dvije godine osnovao je Svjetsku federaciju aikido samoodbrana ili World association aikido selfdefense, a sada njegovi učenici, odnosno majstori, po svijetu šire ovu vještinu. ( Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency ) Miroljub Jovičić, majstor realnog aikidoa crni pojas-šesti dan koji se više od 35 godina bavi raznim borilačkim vještinama, prije dvije godine osnovao je Svjetsku federaciju aikido samoodbrana ili World association aikido selfdefense, a sada njegovi učenici, odnosno majstori, po svijetu šire ovu vještinu. ( Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency ) Miroljub Jovičić (na fotografiji), majstor realnog aikidoa crni pojas-šesti dan koji se više od 35 godina bavi raznim borilačkim vještinama, prije dvije godine osnovao je Svjetsku federaciju aikido samoodbrana ili World association aikido selfdefense, a sada njegovi učenici, odnosno majstori, po svijetu šire ovu vještinu. ( Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency ) Miroljub Jovičić, majstor realnog aikidoa crni pojas-šesti dan koji se više od 35 godina bavi raznim borilačkim vještinama, prije dvije godine osnovao je Svjetsku federaciju aikido samoodbrana ili World association aikido selfdefense, a sada njegovi učenici, odnosno majstori, po svijetu šire ovu vještinu. ( Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency ) Miroljub Jovičić, majstor realnog aikidoa crni pojas-šesti dan koji se više od 35 godina bavi raznim borilačkim vještinama, prije dvije godine osnovao je Svjetsku federaciju aikido samoodbrana ili World association aikido selfdefense, a sada njegovi učenici, odnosno majstori, po svijetu šire ovu vještinu. ( Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency ) Miroljub Jovičić, majstor realnog aikidoa crni pojas-šesti dan koji se više od 35 godina bavi raznim borilačkim vještinama, prije dvije godine osnovao je Svjetsku federaciju aikido samoodbrana ili World association aikido selfdefense, a sada njegovi učenici, odnosno majstori, po svijetu šire ovu vještinu. ( Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency ) Miroljub Jovičić, majstor realnog aikidoa crni pojas-šesti dan koji se više od 35 godina bavi raznim borilačkim vještinama, prije dvije godine osnovao je Svjetsku federaciju aikido samoodbrana ili World association aikido selfdefense, a sada njegovi učenici, odnosno majstori, po svijetu šire ovu vještinu. ( Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency ) Miroljub Jovičić, majstor realnog aikidoa crni pojas-šesti dan koji se više od 35 godina bavi raznim borilačkim vještinama, prije dvije godine osnovao je Svjetsku federaciju aikido samoodbrana ili World association aikido selfdefense, a sada njegovi učenici, odnosno majstori, po svijetu šire ovu vještinu. ( Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency ) Miroljub Jovičić, majstor realnog aikidoa crni pojas-šesti dan koji se više od 35 godina bavi raznim borilačkim vještinama, prije dvije godine osnovao je Svjetsku federaciju aikido samoodbrana ili World association aikido selfdefense, a sada njegovi učenici, odnosno majstori, po svijetu šire ovu vještinu. ( Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency ) Miroljub Jovičić, majstor realnog aikidoa crni pojas-šesti dan koji se više od 35 godina bavi raznim borilačkim vještinama, prije dvije godine osnovao je Svjetsku federaciju aikido samoodbrana ili World association aikido selfdefense, a sada njegovi učenici, odnosno majstori, po svijetu šire ovu vještinu. ( Miomir Jakovljevic - Anadolu Agency )

“Stvorio sam dosta majstora i sada sam u prilici da moji majstori mogu tu vještinu da šire po gradovima, svijetu, mjestima gdje se nalaze ili gdje odu. Moj jedan majstor je u Čikagu i počinje tamo sa vođenjem kluba vrlo brzo, za petnaestak dana. Polako će to da se širi, onako kako moji majstori se budu širili po Evropi, svijetu”, rekao je Jovičić.

On je jedan od vodećih majstora, trenera stručnjaka u aikido samoodbrani, a poznavalac je i drugih borilačkih veština i sportova.

“Bio sam dugogodišnji trener i majstor pokojnog majstora Ljubomira Vračarevića, osnivača vještine realni aikido, tako da sve to moje bogato iskustvo je doprinijelo da radim na tom sistemu aikido samoodbrana”, kaže Jovičić.

Na pitanje šta je aikido seldefence, objasnio je da je ova vještina zamišljena kao skup naprednih tehnika koja omogućava onima koju je poznaju da se u bilo kojoj svakodnevnoj situaciji i na bilo kojem mjestu odbrane, odnosno da reaguju sa što manje mogućnosti da ih neko povrijedi, kao i sa što manje mogućnosti da nanesu teže povrede protivniku.

“Dakle da što efikasnije i što jednostavnije završite potencijalni problem”, kaže on.

Jovičić trenutno u Banjaluci vodi školu aikida samoodbrana, s nekoliko različitih programa, za dječije – mlađu i stariju grupu, program za odrasle, samoodbranu za žene. Jovičić je i autor programa lica s posebnim potrebama i lica s invaliditetom.

“To su moji autorski programi, već sam izveo majstora lice sa invalidititetom, Rodoljub Stanišić Rora moj majstor, moj učenik koji je sigurno u tom svom segmentu jedan od rijetkih, ako ne i jedan od posebnih majstora u svijetu”, rekao je Jovičić.

Ekipa AA prisustvovala je treningu starije dječije grupe, i treningu za odrasle gdje nam je Jovičić objasnio da je u pitanju vještina za koju ne treba posebno predzanje iz bilo koje borilačke vještine, ali može da pomogne.

“Potrebna je volja da naučite i savladate određen program, određen nivo tehnika, da usavršite da to bude dovoljno brzo i eksplozivno da možete da rješavate te situacije koje su grube prema vama, a da zaštitite sebe i nekoga ko je sa vama”, priča ovaj majstor.

Zbog toga polaznici škole aikido selfdefense mogu biti bilo ko djeca, odrasli, stariji, djevojke, žene koji rade po programima prilagođenim za njih. Naprimjer, u mlađoj dječijoj grupi akcenat se stavlja na okretnost i motoriku, a rade se i tehnike iz programa samoodbrane, dok se u starijoj grupi rade dinamičnije, zahtjevnije tehike, udaračke, te odbrana od udaračkih tehnika i napada. U ta dva programa najviše je članova i posvećuje im se najveća pažnja od izbora tehnika do pedagoškog pristupa, postepenog uvođenja u svijet borilačke vještine. Sa odrastanjem od polaznika se očekuje da budu sve bolji, sve eksplozivniji, jer samo tako mogu biti uspješni u samoodbrani.

Federacija aikido samoodbrana ima ispecijalni program za tjelohranitelje i obuke agencija za obezbjeđenje koje se bave fizičko-tehničkom zaštitom.

Inače, Jovičić je učestvovalo i u obuci policijskih i vojnih jedinica, kao i u obuci OBL-a,  odnosno ljudi koji su zaduženi za obezbjeđenje visokih državnih ličnosti i funkcionera, agencija koje se bave obezbjeđenjima, ljudi koji su u obezbjeđenju privatnih lica-biznismena, ili u sklopu državnih struktura.

“Dugo godina sam instruktor u toj oblasti i imao sam tih nekih obuka. To su sve jedinice i obuke koje se iz ovoga ili onoga razloga ne eksponiraju previše javno i nešto previše i ne mogu da kažem o tome”, rekao je on.

Na pitanje da li može uporediti ljude koji se ovim poslom bave u BiH sa profesionalcima u svijetu, Jovičić je objasnio da “ako imate dobru ekipu, nije bitno gdje su”.

“Ako je to grupa profesionalaca, momaka koji su u tome 100 posto i koji daju sve od sebe i trude se, na tom nekom treningu ili seminaru, kako god ga nazovete, da li on traje tri dana ili duže, vi ćete imati rezultat jer oni to žele da savladaju, da nauče. Oni ne rade samo ovo, oni imaju raznih obuka od specijalističkih, gađanja, spuštanja, padobranstvo, to je jedan sklop svih tih njihovih aktivnosti. Naravno, ovo im pomaže u nekim segmentima, manje više sve je slično, to su ljudi profesionalci koji žele da napreduju da se usavrše i vi s njima nemate problema”, priča Jovičić.

Upravo zbog toga je i lijepo i zahtjevno raditi jer su u pitanju osobe koje su već majstori u nekim drugim borilačkim vještinama, fizički spremniji od običnih ljudi.

Prema riječima Jovičića, profesionalci postavljaju niz pitanja o problemima u nekoj tehnici za koje misle da mogu da se pojave.

“Sve najbolje što znate morate da pokažete i prikažete. Ne možete im pokazati ono što ne funkcioniše, jer oni to prepoznaju”, dodao je Miroljub Jovičić.

]]>
Video – foto: Sarajevska pivara obilježila 152.  godine postojanja http://www.muskiportal.com/video-foto-sarajevska-pivara-obiljezila-152-godine-postojanja/ Sun, 22 May 2016 07:48:06 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153518 Sarajevska pivara d.d. organizirala je proslavu 152. godine postojanja ovog najstarijeg industrijskog postrojenja u našoj zemlji.  Pivara je  osnovana 24. maja 1864. godine, a zgrada u kojoj se nalazi je zaštićeni historijski objekt.

„Zanimljivo je da Sarajevska pivara nikada u svojoj historiji nije prestala s radom i jedina je evropska pivara koja je radila i za vrijeme Osmanlijske i Austro-Ugarske vladavine. Dakle, mnogo godina je iza Sarajevske pivare, mnogo iskustva i iskušenja. Generacije su vezane uz Sarajevsku pivaru, uz naše pivo-Sarajevsko se slavilo, gradile su se kuće, čitave generacije porodica su radile i rade u Sarajevskoj pivari, ona je jednostavno dio života mnogih Bosanaca i Hercegovaca i nezaobilazan privredni i historijski segment u BiH“ rekla je PR direktorica Sarajevske pivare d.d. Melisa Sefer-Liçin.

Proslavi su prisustvovali mnogobrojni građani koje je Sarajevska pivara počastila svim svojim proizvodima – Sarajevskim, vodom, sokovima, Pepsi proizvodima i posljednjim novitetom- njemačkim pivom Oettinger, koje proizvodi po licenci.

_MG_0848 _MG_0858 _MG_0877 _MG_0883 _MG_0892 _MG_0902 _MG_0920 _MG_0934 _MG_0937 _MG_0955 _MG_0978 ]]>
Ibrahimović: Švedska će osvojiti Evropsko prvenstvo u Francuskoj http://www.muskiportal.com/ibrahimovic-svedska-ce-osvojiti-evropsko-prvenstvo-u-francuskoj/ Fri, 20 May 2016 19:32:04 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153514 Nakon što je čuo zvaničnu pjesmu Švedske pod nazivom “Moj tim” za turnir u Francuskoj, popularni Ibra je izjavio kako Šveđani ove godine mogu osvojiti titulu evropskih prvaka

Zlatan Ibrahimović (34) tvrdi da će reprezentacija Švedske osvojiti Evropsko prvenstvo 2016 u Francuskoj, prenosi Anadolu Agency (AA).

Nakon što je čuo zvaničnu pjesmu Švedske pod nazivom “Moj tim” za turnir u Francuskoj, popularni Ibra je izjavio kako Šveđani ove godine mogu osvojiti titulu evropskih prvaka.

“Sada imamo pjesmu uz koju možemo osvojiti Evropsko prvenstvo”, rekao je Ibrahimović za zvaničnu Facebook stranicu nacionalne selekcije Švedske, dodajući kako je pjesma odlična.

Zlatan Ibrahimović Zlatan Ibrahimović

Zlatan Ibrahimović

“Čuo sam pjesmu i mogu kazati da je ova pjesma već pobijedila na Evropskom prvenstvu. Sada mi pobjeđujemo na prvenstvu”, bio je optimističan švedski napadač bh. korijena.

Na kraju je kazao kako poštuje druge reprezentacije koje igraju u Francuskoj, naglasivši da Švedska ipak ima velike šanse na predstojećem prvenstvu.

“Ovo je prava stvar. Uz dužno poštovanje prema drugima, ali pjesma je na mom nivou. Sada smo mi glavni”, kazao je Ibra.

Evropsko prvenstvo u Francuskoj će se održato od 10. juna do 10. jula 2016. godine.

]]>
Video: Ambasador Nedim Makarević pjeva sevdalinku u „Zabranjenom Forumu“ http://www.muskiportal.com/video-ambasador-nedim-makarevic-pjeva-sevdalinku-u-zabranjenom-forumu/ Fri, 20 May 2016 15:45:20 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153507 Nedim Makarević, ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu je gostujući u Briefingu „Zabranjenog Foruma“ TV Pink BH pored govora o ovoj zemlji, malobrojnoj zajednici bh. građana koji žive u Pakistanu, ekonomskoj saradnji dviju zemalja pokazao i svoj muzički talenat. On je u sinoćnoj emisiji „Zabranjeni Forum“ za gledatelje TV Pink BH otpjevao i odsvirao sevdalinku „Put putuje Latif-aga“.

Ambasador Makarević je doktor nauka i rođen je u Doboju. Nakon završetka inžinjerskog studija u Njemačkoj, radi kao savjetnik u svjetskim korporacijama. Autor  je više naučnih radova, objavljenih u indeksiranim naučnim žurnalima širom svijeta, kao i knjige Inlfluence of IT security on Banks Competirivenes, koju je objavio ugledni amazon.com. Profesor je na European Education Groupu. Ambasador je BiH u Pakistanu od 2013. godine. Makarević je vice svjetski prvak u karateu (WTKA), a gostujući u emisiji Zabranjeni Forum pokazao je i svoj muzički talenat.

Ambasador Nedim Makarević pjeva sevdalinku u Zabranjenom Forumu

]]>
Veliko bh. finale turnira Neymar Jr's Five ovog vikenda u Sarajevu http://www.muskiportal.com/veliko-bh-finale-turnira-neymar-jrs-five-ovog-vikenda-u-sarajevu/ Fri, 20 May 2016 15:19:49 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153498 Sarajevski kultni Metalac će u nedjelju, 22. maja biti domaćin bh. finala svjetske serije Nymarovih turnira. Nakon završetka kvalifikacija koje su se igrale u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci i Mostaru i u kojima je učestvovalo 500 igrača iz svih krajeva BiH za svjetski turnir Neymar Jr's Five, došlo se do trenutka kada ćemo saznati ko je najbolji tim iz BiH i ko će našu zemlju predstavljati u Brazilu. U završnicu se plasiralo 16 ekipa, po četiri iz svakog grada. Najbolji tim iz grada u kojima su održane kvalifikacija bit će nosilac grupe. Majstori malih terena prezentirali su sjajne poteze u kvalifikacijama, a isto se očekuje i u gradu na Miljacki.

Prijave timova za grupno razigravanje počinje u 10:00 sati. Nakon grupnih dvoboja, gdje će svi timovi igrati jedni protiv drugog, dobit će se dva najbolja tima iz svake grupe koja će ući u četvrtfinale gdje se nastavlja takmičenje po nokaut sistemu. Publika će od 13:00 sati moći uživati u okršajima četvrtfinala. Tim koji pobijedi ide dalje, tim koji izgubi – ispada.

05 Neymar mali nogomet qual Sarajevo photo Sulejman Omerbasic Neymar Jr’s Five qual Tuzla photo Sulejman Omerbasic 37 Neymar mali nogomet qual Sarajevo photo Sulejman Omerbasic Neymar Jr’s Five qual u Banja Luci photo Sulejman Omerbasic Mostar_winners

Bez dvojbe, očekuju se izuzetno zanimljive utakmice zbog inovativnih pravila koje je osmislila zvijezda Barcelone i brazilske reprezentacije – Neymar. Ekipa koja primi gol ostaje i bez jednog igrača, tako da treba puno trke i tehnike kako bi se ta ekipa rezultatski vratila u igru.

Izjave pobjednika iz 4 grada

Pobjednici iz gradova su nosioci u četiri grupe, koje će se razigravati u nedjelju u jutro. Naravno, oni su i favoriti za ulazak u četvrtfinale, ali su veoma oprezni u svojim izjavama.

Ekipa Castille osvojila je prvo mjestu u sarajevskim kvalifikacijama.

„Nismo se nadali da ćemo osvojiti kvalifikacioni turnir, ali vidjeli smo da je sve moguće. Zašto se ne bi nadali trijumfu u finalu?“, poručuje iz ekipe Castilla.U gradu soli je trijumfovala ekipa Hjumanga-Danga. Naglašavaju kako je odlazak u Brazil nešto veliko i to je za sada samo san. „Želimo upoznati takmičare iz ostalih gradova koji su izborili finale i razmijeniti iskustva“, kažu tuzlasnki pobjednici.

Trijumf u Mostaru odnijela je ekipa Vukova. U završnici žele da se prikažu u što boljem svjetlu.„Zadovoljni smo svojim igrama. Vjerujemo da imamo kvalitet“.U Banjoj Luci je istoimena ekipa dotakla vrh u kvalifikacijama. Podvlače kako su iz utakmice u utakmicu igrali sve bolje. Optimistični su pred finalne dvoboje.„U Sarajevu želimo dati sve od sebe kako bi ostvarili što bolji rezultat”, tvrde pobjednici iz grada na Vrbasu.

Ekipe koje učestvuju u bh. finalu:

Pored pobjednika iz gradova još 12 timova će u nedjelju 22. maja u sarajevskom kultnom Metalcu boriti za kartu za Brazil.

Predstavnici iz Sarajeva: Castilla, Dobrinja, Dronovi, Merci

Predstavnici iz Tuzle: Hjumanga-Danga, Famm, Studenjak, Sapna

Predstavnici iz Mostara: Silosi, Football Family, Vukovi, Mostar

Predstavnici iz Banja Luke: Exotic, Minđaroši, J78-K-991, Banja Luka

Podsjetimo, BiH je jedna od 35 zemalja koja učestvuje u sklopu globalng turnira kojeg je pokrenula zvijezda Barcelone ali i fudbalske reprezentacije Brazila – Neymar. Pobjednici u bh. finalu u julu putuju u Brazil, gdje će predstavljati Bosnu i Hercegovinu u svjetskom finalu.

Organizatori pozivaju publiku da dođe u Metalac u 13h, kada bi trebale po planu početi četvrtfinalne utakmice. Više informacija može se pronaći na www.redbull.ba.

]]>
FOTO Ples sarajevskih maturanata http://www.muskiportal.com/foto-ples-sarajevskih-maturanata/ Fri, 20 May 2016 15:12:32 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153496 Oko 400 maturanata srednjih sarajevskih škola i stipendisti Fondacije Hastor plesali su danas u Sarajevu u sklopu Desete maturanstke parade. Maturanti u plavim i žutim majicama, koji su ove godine plesali deseti put, bili su dobro raspoloženi i spremni da pošalju svoju pozitivnu energiju u svijet. Oni su otplesali zajedničku koreografiju quadrill uz muziku kompozitora Johanna Straussa, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjednik organizacionog odbora devete Maturantske parade i trener Plesne Akademije Romantik Mladen Brekalo kazao je kako su maturanti iz 75 gradova iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Bosne i Hercegovine plesali danas. Dodao je kako je ove godine nešto manje maturanata na plesu nego što je to bilo ranije. On je dodao kako su maturanti naporno radili jednom sedmično tokom dva mjeseca.

Oko 400 maturanata srednjih sarajevskih škola i stipendisti Fondacije Hastor plesali su danas na platou ispred SCC centra u Sarajevu u sklopu Desete maturanstke parade. 
Na fotografiji: Mladen Brekalo ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency ) Oko 400 maturanata srednjih sarajevskih škola i stipendisti Fondacije Hastor plesali su danas na platou ispred SCC centra u Sarajevu u sklopu Desete maturanstke parade. ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency ) Oko 400 maturanata srednjih sarajevskih škola i stipendisti Fondacije Hastor plesali su danas na platou ispred SCC centra u Sarajevu u sklopu Desete maturanstke parade. ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency ) Oko 400 maturanata srednjih sarajevskih škola i stipendisti Fondacije Hastor plesali su danas na platou ispred SCC centra u Sarajevu u sklopu Desete maturanstke parade. ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency ) Oko 400 maturanata srednjih sarajevskih škola i stipendisti Fondacije Hastor plesali su danas na platou ispred SCC centra u Sarajevu u sklopu Desete maturanstke parade. ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency ) Oko 400 maturanata srednjih sarajevskih škola i stipendisti Fondacije Hastor plesali su danas na platou ispred SCC centra u Sarajevu u sklopu Desete maturanstke parade. ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency ) Oko 400 maturanata srednjih sarajevskih škola i stipendisti Fondacije Hastor plesali su danas na platou ispred SCC centra u Sarajevu u sklopu Desete maturanstke parade. ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency ) Oko 400 maturanata srednjih sarajevskih škola i stipendisti Fondacije Hastor plesali su danas na platou ispred SCC centra u Sarajevu u sklopu Desete maturanstke parade. ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency ) Oko 400 maturanata srednjih sarajevskih škola i stipendisti Fondacije Hastor plesali su danas na platou ispred SCC centra u Sarajevu u sklopu Desete maturanstke parade. ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency ) Oko 400 maturanata srednjih sarajevskih škola i stipendisti Fondacije Hastor plesali su danas na platou ispred SCC centra u Sarajevu u sklopu Desete maturanstke parade. ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency ) Oko 400 maturanata srednjih sarajevskih škola i stipendisti Fondacije Hastor plesali su danas na platou ispred SCC centra u Sarajevu u sklopu Desete maturanstke parade. ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency ) Oko 400 maturanata srednjih sarajevskih škola i stipendisti Fondacije Hastor plesali su danas na platou ispred SCC centra u Sarajevu u sklopu Desete maturanstke parade. ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency ) Oko 400 maturanata srednjih sarajevskih škola i stipendisti Fondacije Hastor plesali su danas na platou ispred SCC centra u Sarajevu u sklopu Desete maturanstke parade. ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency ) Oko 400 maturanata srednjih sarajevskih škola i stipendisti Fondacije Hastor plesali su danas na platou ispred SCC centra u Sarajevu u sklopu Desete maturanstke parade. ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency ) Oko 400 maturanata srednjih sarajevskih škola i stipendisti Fondacije Hastor plesali su danas na platou ispred SCC centra u Sarajevu u sklopu Desete maturanstke parade. ( Mustafa Öztürk - Anadolu Agency )

“Ove godine smo pokrenuli jedan prelijep projekt, koji je dio Maturantske parade. Srednjoškolski bendovi i DJ-i su se takmičili i pokazali ono što znaju. Jedan od tih bendova je dobio nagradu da večeras sviraju kao predgrupa Amelu Ćuriću. Pobijedio je bend iz Treće gimnazije. Vrlo smo zadovoljni. Pokazao je razlog za postojanje i svakako ćemo nastaviti s tim projektom”, rekao je Brekalo.

Brekalo je istakao kako je Maturantska parada desetu godinu zaredom, ali kako se svake godine pripremaju kao da je prvi put i dodao kako je trema prisutna svake godine, pa i ove.

Troje maturanata dobilo je novčane nagrade u iznosu od po 100 KM.

Maturanti su na kraju formirali zastavu Bosne i Hercegovine.

Nakon plesa, pripređena je zabava na Termalnoj rivijeri Ilidža, večeras će zapjevati i zaplesati uz Amela Ćurića u My Faceu.

]]>
FOTO Sarajevo – Požar na Alipašinom Polju http://www.muskiportal.com/foto-sarajevo-pozar-na-alipasinom-polju/ Fri, 20 May 2016 15:07:21 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153461 Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara, javlja Anadolu Agency (AA).

Dežurni u Vatrogasnoj službi Nihad Gracić za AA je potvrdio kako je požar stavljen pod kontrolu, ali da njegovo gašenje još uvijek traje.

“Dojavu o požaru dobili smo u osam sati i 27 minuta, a naše ekipe su na mjesto požara stigle u roku od dvije minute. Požar je trenutno pod kontrolom, no gašenje još uvijek traje. U gašenje je uključeno 10 vozila, a jedan vatrogasac je povrijeđen tokom gašenja”, rekao je Gracić.

Kazao je kako se radi o “kritičnom požaru” s obzirom na to da je vatra zahvatila krov zgrade, no, prema njegovim riječima, nema opasnosti od daljnjeg širenja vatre. Iz objekta u kojem je buknuo požar primjetan je gust crni dim koji se diže visoko iznad krova objekta i zahvata i okolne zgrade u naselju Alipašino Polje. Gracić nije imao informacije u uzrocima požara.

Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara. ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara. ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara. ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara. ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara. ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara. ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara. ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) Ekipe Vatrogasne službe Kantona Sarajevo stavile su pod kontrolu požar koji je jutros oko osam sati i 30 minuta izbio u prodavnici Konzum na Trgu solidarnosti u sarajevskom naselju Alipašino Polje. Jedan vatrogasac je ozlijeđen tokom požara. ( Samir Yordamoviç - Anadolu Agency ) ]]>
Grupa Konvoj nastupa u STUDIJU 2 BHRT http://www.muskiportal.com/grupa-konvoj-nastupa-u-studiju-2-bhrt/ Fri, 20 May 2016 14:50:29 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153443 Nakon sjajnog koncerta Erogenih zona Muzička produkcija BHRT nastavlja serijal u okviru kojeg će u utorak 24.05. s početkom u 20 sati nastupiti poznati bosanskohercegovački sastav Konvoj. Predgrupa će biti sastav Republika čiji novi  singl „To mora da je ljubav“uskoro izlazi za MPBHRT.

konvoj cover fb Grupa Konvoj

Koncert je besplatan a moguće je prisustvovati uz obaveznu najavu dolaska na mail muzicka.produkcija@bhrt.ba

Današnju postavu benda čine:

Hamo Salihbegović – solo gitara i back vokal,

Nedžad Merdžanović – lead vokal i gitara,

Ahmo Osmić – bas gitara i back vokal,

Bojan Crnogorac – bubnjevi i back vokal

Grupa Konvoj je formirana 1988. godine u Sarajevu, kada su osvojili prvu nagradu na tada popularnom festivalu “Nove nade, nove snage”. U tom periodu članovi benda su bili: Hamo Salihbegović-gitara, Muamer Đozo-bas, Mirsad Krupalija-bubnjevi, Davor Ebner-vokal, kasnije pjevač grupe “Regina”. Kroz bend u velikom broju prolaze mnogi sarajevski talentovani muzičari: Nedeljko Čalija (vokal), Alen Ekmečić (bas gitara), Bakir Karić (klavijature), Ismar Volić (klavijature), Adnan Šaran (pjevač grupe Skroz), Feđa Štukan – klavijature….

 1. godine grupi Konvoj se pridružuju Samir Bajraktarević-bubnjevi i Nedžad Merdžanović – vokal. U teškim životnim uslovima održavaju redovne probe i koriste priliku za svirke uživo gdje ostavljaju upečatljiv dojam. Po svršetku ratnih dešavanja pripremaju album prvijenac koji će ostaviti upečatljiv trag u BH muzičkom autorstvu…

Aktuelni album benda je Mimosvijet – Album sniman u periodu jesen/zima 2013. i proljeća ‘14. godine, 21. stoljeća, u Recording Studio MC Pavarotti – Mostar. Editing i mix radjen u studiju Antika – Sarajevo, a mastering u Hotline Mastering – New York.

U proljece 1997. godine grupa Konvoj organizuje prvu veliku turneju na teritoriji Bosne i Hercegovine. Turnejom je bilo obuhvaćeno sedamnaest gradova, a glavni pokrovitelj je bila Coca-Cola BiH. U tom periodu bend je ubjedljivo na prvom mjestu na svim top listama u BiH, a kao nagradu za to je dobio i Avazovog “Zlatnog zmaja” za hit godine pjesmu “U Tvojim Očima” kao i za doprinos u afirmaciji BH pop-rock scene.

Veliki je broj odsviranih koncerata a za izdvojiti su: gosti na koncertu grupe INDEXI – BKC Sarajevo, promo koncerti prvog i drugog albuma u CDA Mladost, Pjevajmo do zore i Hvala vam – Skenderija, gostovanje na koncertu Dine Merlina – stadion Koševo, predstavljanje BH scene na POP-ROCK festivalu – Barcelona, Festival Baščaršijske noći – Sarajevo, Festival prijateljstva – Goražde, Zetra, Dom mladih, Sloga, Stage i mnoštvo klubskih svirki…Veliki solistički koncert održan je u sarajevskom Domu mladih 20.12.2014. godine.

 

]]>
Šta čini atletu – Obični test snage http://www.muskiportal.com/sta-cini-atletu-obicni-test-snage/ Fri, 20 May 2016 09:54:05 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153416 Ako želite da budete atletski građeni trebalo bi da trenirate kao atleta. Najveći problem u teretanama je što momci i sve više djevojaka, ne vode računa o ravnoteži snage čitavog tijela. Vaša snaga je odraz vašeg treninga. Nije prirodno da na bench pressu budete jači nego na čučnju. Deadlift se po sarajevskim teretanama na radi iz iracionalnog straha od povređivanja leđa. Naravno, postoji opasnost od povrede. Ako radite tehnički ispravno, ne „letite“ za težinama i držite se jednostavnih protokola,  nećete se povrijediti.

Da li znate da je bench press statistički gledano vježba koja participira u najviše povreda u svim sportovima s tegovima? Povrede lakta, ramena, zgloba šake pa čak i leđa dešavaju se najčešće na bench pressu. Čak i leđa, jer momci zbog želje da podignu s klupe što je moguće veću težinu, rade most, izvijaju se, povlače se u jednu stranu prebacujući težište na jaču ruku i – eto povrede leđa. Takmičarski sportovi poput powerliftinga, olimpic liftinga, bodybuildinga daju potrebnu simetriju u snazi. Naravno, ukoliko trenirate po „mahalskim“ programima gdje se najčešće rade biceps i grudi, noge malo ili nikako a deadlift nikako, nećete ostvariti simetriju ni po pitanju snage niti po pitanju tijela. Ustvari, vi se na taj način ne bavite sportom, vi pokušavate da od nečega što je bog dao u savršenom obliku, umjetničkog djela, napravite cirkus i kič.

fitness1 test snage

Kako kaže Jim Wendler autor kontroverznog 531 metoda za sirovu snagu i masu, ostvariti ravnotežu ne znači dati jednako vremena i prostora svakoj disciplini. Ni u kom slučaju nećete žrtvovati jednu da bi ste poboljšali drugu. Wendler nikad ne govori o kratkoročnim programima, nego posmatra šire kroz određeni duži vremenski period. Da biste ostvarili simetriju u snazi potrebne su godine. Naravno, vaš makrociklus može biti jedna godina, ali tu razvoj snage ne završava. To je samo dio trenažnog cikusa od pet, deset ili više godina.

Osoba koja može da čučne sa 250 kg na leđima, podigne 100 kg na shoulder pressu ili pretrči 3 km za 10 minuta je u dobroj formi. Problem je kad osoba uradi bench press sa 150 kg a može da čučne samo 100 kg. Tada, sa stanovišta biomehanike, vaše tijelo je statički gledano u neravnoteži i opasnost od povrede se povećava.

Dakle, za mjerenje snage postoji serija jednostavnih testova.

Prije nego krenemo u testiranje potrebno je znati koji su to standardi koje trebamo zadovoljiti da bi smo napravili jasnu razliku između rekreativca i atlete. Također, ovaj test ne mjeri snagu kao motoričku sposobnost.

Test snage donjeg dijela tijela

Za ovaj test, radit ćete ili čučanj ili deadlift. Test se sastoji od određivanja 1RM koji može biti deriviran iz rep – max kalkulatora za ponavljanja do 10 puta. Određivanje 1RM je prema Wendleru besmisleno. Da li je zaista bitno da li dižete 250 kg jednom ili 450 dižete 5 puta. Jak čovjek je jak čovjek bez obzira da li diže veliku težinu jednom ili nešto manju težinu 5 puta.

REP MAX kalkulator koristi jednostavnu formulu:

Podignuta težina x ponavljanja x 0.0333 + podignuta težina = Projicirana 1RM

 • 2,5 puta tjelesna težina – idealan rezultat –atleta
 • 2 puta tjelesna težina – solidan rezultat
 • Ispod 2 puta tjelesna težina – ne pripada grupi atleta

Test snage gornjeg dijela tijela

Za ovaj test Wendler koristi striktno stojeći potisak dvoručnog tega iznad glave. Nisam sklon mišljenju da se snaga može izmjeriti uspješno ležeći na klupi i potiskujući nešto iz ležećeg položaja. Skloniji sam povjerovati da je „atletskija“ disciplina „Standing overhead press“ samo zato što se izvodi iz stojećeg položaja.

Stojeći potisak iznad glave

Kao i kod čučnja ili deadlifta koristiće te 1RM ili rep max kalkulator za testiranje.

 • 1 puta tjelesna težina – idealan rezultat
 • 90% od tjelesne težine – solidan rezultat
 • Manje od 90% tjelesne težine – ne pripada grupi atleta

Za drugi test koristiće te ili pull up ili chin up. Podižite se hvatom koji vam odgovara. Postoje dva testa i koristite onaj u kojem ste bolji. Prvi test je jedan all – out set sa vlastitom tjelesnom težinom. Drugi je sa dodatnim opterećenjem težine 10% od vaše tjelesne težine koju ćete zakačiti za pojas namjenjen za tu svrhu. Uradite što je moguće više ponavljanja u 10 minuta. Pokret  mora biti tehnički besprijekoran i pod opterećenjem ne smije izgubiti pravilnu formu.

 • 20 ponavljanja sa vlastitom težinom/40 ukupno sa 10% od vlastite težine za 10 minuta – idealan rezultat
 • 15/30 – solidan rezultat
 • 10/20 – ne pripadate grupi atleta

Piše: , magistar menadžmenta u sportu i diplomirani kondicioni trener. Za sva pitanja dostupan na sd.semperparatus@gmail.com ili na telefon:+38761710158

]]>
Celine Dion objavila novi singl “The Show Must Go On” http://www.muskiportal.com/celine-dion-objavila-novi-singl-the-show-must-go-on/ Fri, 20 May 2016 07:44:05 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153510 Celine Dion je danas objavila novi singl – obradu hita grupe Queen “The Show Must Go On”.  Na pjesmi je ugostila violinisticu Lindsey Stirling. Celine Dion će je otpjevati u nedjelju, 22. svibnja na dodjeli Billboardovih nagrada “The Billboard Music Awards”. Tom će prigodom slavnoj pjevačici biti dodijeljena nagrada za životno djelo, odnosno nagrada ICON (ICON Award).

celine-naslovnica_1573f371b299fe celine dion

Slavna pjevačica je osvojila mnogobrojne nagrade, među ostalim je pet puta nagrađena nagradom Grammy, a njeni albumi su prodani u višeplatinastoj nakladi. U 30 godina karijere prodala je više od 250 milijuna albuma.

Nakon teškog životnog razdoblja u kojem su umrli njezin suprug i brat, Celine nastavlja s nastupima u Las Vegasu – u Caesars Palace je ujesen očekuje tisućiti nastup!

]]>
Baždarević objavio spisak igrača za Španiju i Kirin Kup u Japanu http://www.muskiportal.com/bazdarevic-objavio-spisak-igraca-za-spaniju-i-kirin-kup-u-japanu/ Fri, 20 May 2016 06:35:23 +0000 http://www.muskiportal.com/?p=153505 “A” reprezentacija Bosne i Hercegovine odigraće 29. maja u švajcarskom gradu St. Galenu prijateljski meč sa Španijom, nakon čega će u Japanu učestvovati na Kirin Kup-u gdje će se u polufinalu sastati s Danskom

Selektor Mehmed Baždarević u petak je objavio spisak igrača za utakmice sa Španijom i za Kirin Kup u Japanu, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetimo, “A” reprezentacija Bosne i Hercegovine odigraće 29. maja u švajcarskom gradu St. Galenu prijateljski meč sa Španijom, nakon čega će u Japanu učestvovati na Kirin Kup-u gdje će se u polufinalu sastati sa Danskom.

Selektor Mehmed Baždarević za ove susrete pozvao je sljedeće igrače:

Golmani: Asmir Begović (Chelsea, Engleska), Ibrahim Šehić (Qarabag, Azerbejdžan), Kenan Pirić (Sloboda), Goran Karačić (Zrinjski).

Odbrana: Ognjen Vranješ (Sporting Gijon, Španija), Mateo Sušić (Sheriff Tiraspol, Moldavija), Emir Spahić (HSV, Njemačka), Ervin Zukanović (Roma, Italija), Sead Kolašinac (Shalke 04, Njemačka), Edin Cocalić (Mechelen, Belgija), Toni Šunjić (Stuttgart, Njemačka), Almir Bekić (Sarajevo), Aleksandar Kosorić (Željezničar), Samir Memišević (Radnik).

Vezni red: Muhamed Bešić (Everton, Engleska), Miralem Pjanić (Roma, Italija), Mario Vrančić (Darmstadt, Njemačka), Sanjin Prcić (Perugia, Italija), Anel Hadžić (Eskisehirspor, Turska), Srđan Grahovac (Rapid, Austrija), Haris Medunjanin (Maccabi Tel Aviv, Izrael), Zvonimir Kožulj (Široki Brijeg), Tino Sušić (Hajduk Split, Hrvatska), Haris Duljević (Sarajevo), Edin Višća (Medipol Basaksehir, Turska), Miroslav Stevanović (Željezničar), Izet Hajrović (Eibar, Španija).

Napad: Edin Džeko (Roma, Italija), Milan Đurić (Cesena, Italija), Riad Bajić (Konyaspor, Turska), Armin Hodžić (Dinamo Zagreb, Hrvatska), Adis Hušidić (LA Galaxy, SAD).

Slelektor Baždarević je izjavio kako reprezentaciju u narednom periodu očekuju kvalitetni mečevi.

“Nismo mogli da računamo na povrijeđene Bičakčića, Graovca, Ibiševića i Lulića. Aničić i Cimirot imaju prvenstvene utakmice pa smo ih poštedili, kao i Burića koji ima privatnih obaveza. Očekuju nas kvalitetni protivnici i htjeli smo da im suprotstavimo što bolju ekipu, ali da isto tako želimo da ukažemo priliku mlađim momcima, kao i igračima iz Premijer lige da pokažu šta znaju. Već mislimo i o obavezama koje nas očekuju ove jeseni i moramo spremno dočekati kvalifikacije”, rekao je Baždarević.

Reprezentativci će se okupiti 26. maja u St. Galenu.

]]>