Grupa pripadnika Kraljevske regimenete Gloucestershire, vožnja za stradale do Goražda

Grupa bivših pripadnika Kraljevske regimenete Gloucestershire, Berkshire i Wiltshire (Royal Gloucester, Berkshire and Wiltshire Regiment – RGBW)  stiže danas u Goražde kako bi odali počast svojim palim saborcima.

13. juna, jedna grupa bivših pripadnika RGBW, koji su služili u Goraždu 1994. godine, ličnim naporima su vratili i ponovno postavili spomen obilježja svojim poginulim saborcima u Goraždu. Spomen obilježje je isklesao klesar koji je izbjegao iz Goražda, ali su ona vraćena u Veliku Britaniju 2007. godine.

Ova inicijativa inspirisala je još jednog pripadnika RGBW, Paul Thomasa, da pokrene projekat „Vožnja za stradale“. Paul, koji je u nesreći koja je oduzela živote njegovim saborcima bio teško ozljeđen, predvodi grupu od šest motociklista iz Gloucestera, bivših pripadnika RGBW. Grupi iz Britanije pridružilo se i pet motociklista iz Haga, članova Moto-kluba NATO. Oni dolaze u Goražde kako bi u srijedu 12. septembra odali počast stradalim pripadnicima RGBW regimente, vojnicima Philip Armstrongu, Martin Dowdellu, Chris Turneru i Ben Hintonu.

Motociklisti će se takođe susresti i sa članovima moto-kluba „Goražde“ koji će biti njihovi domaćini tokom boravka u Goraždu. „Ovo je prvi put da dolazim u Goražde nakon 18 godina i siguran sam da će ovo biti veoma emotivan doživljaj,“ rekao je Paul pred polazak na ovo putovanje.

Slično na MP:

Šta mislite o ovom tekstu ili temi? Podijelite mišljenje!

Komentari

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na

Komentar...