Hamilton: “Ovo je bio moj maksimum u kvalifikacijama”

Hamilton: "Ovo je bio moj maksimum u kvalifikacijama"
Lewis Hamilton cijele sezone se nije lošije plasirao u kvalifikacijama (ukoliko ne računamo kazne) od četvrte pozicije. Na jučerašnjim kvalifikacijama ostvario je tek 8. startno mjesto.

Kiša koja je padala i zbog kojeg je jedan period i u potpunosti prekinuta kvalifikaciona utrka, dovela je do toga da je bilo jako teško odabrati gume sa kojima izaći na vodom nakvašenu stazu.

Brzi zavoji Silverstone staze ne pružaju prostora za grešku, a Hamilton nije imao sreće pri izboru guma:  “Gume za ektremno kišno vrijeme odlično su funkcionisale, no kada sam zamijenio gume sa intermediate mješavinom, jednostavno nisam mogao doći do gripa. U Ferrariju su izgleda uspjeli doći do optimalnih perfomansi, ali ovo 8. mjesto je maksimum koji sam mogao napraviti sa ovim gumama”.

Lewis Hamilton i Romain Grosjean jedina su dva vozača u ovoj sezoni, koji su se uspjeli kvalificirati u prvih 10 na svim voženim kvalifikacijama ove godine.
Hamilton je u svom prvom nastupu na stazi Silverstone u 2007. godini ostvario najbolje vrijeme na kvalifikacijama, ali od tada nikada nije startao među prvom trojicom. U utrci 2008. godine, došao je do pobjede u kišnim uslovima, kakvi se očekuju i danas. Ako ne računamo prvu utrku u ovoj sezoni, Hamilton ni u jednoj trci nije izgubio ni jednu poziciju u prvom krugu utrke. Ujedno, ovo mu je 99. nastup za McLaren. Na utrci u Njemačkoj, i Hamilton i Webber bi mogli zabilježiti 100. nastup za istu ekipu.  Ukoliko jedan od vozača McLarena ostvari najbrži krug u ovoj utrci, bit će to 150. najbrži krug za McLaren, a ukoliko Hamilton ili Button pobijede, bit će to 50. pobjeda McLarena sa vozačima koji dilaze iz V.Britanije.

Utrka na stazi Silverstone vozi se danas, sa startom u 14.00h.

Slično na MP:

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na