Hrvatska: Nedostaje 4.300 liječnika, a na burzi ih 419 čeka posao

Hrvatska

Danas se hrvatskoj javnosti, alarmantnim priopćenjem, obratio dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Davor Miličić. On tvrdi da bez obzira na to da uvažava teško gospodarsko stanje u zemlji, kao i posljedično ograničavanje zapošljavanja na Sveučilištu, Medicinski fakultet zahtijeva da mu se zbog prethodno navedenih činjenica omogući otvaranje novih suradničkih i nastavničkih radnih mjesta.

Nadalje, dekan smatra da bi povećanje upisnih kvota na studij medicine i zapošljavanje liječnika trebali biti jedan od važnih strateških prioriteta hrvatske zdravstvene politike.

Ako je suditi prema prosjeku Europske unije od 3,6 liječnika na 1.000 stanovnika, prema najnovijim podatcima Hrvatske liječničke komore, u Hrvatskoj nedostaje čak 4.300 liječnika. Prosječna dob hrvatskoga liječnika iznosi više od 50 godina. Apsurdno, dana 31. prosinca 2012. u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je prijavljeno 419 nezaposlenih liječnika, od kojih čak 81 liječnik s licencijom za samostalan rad.

„Valja istaknuti da je u dokumentima Europske unije, koja također ima problem s manjkom liječnika, upravo taj problem jedno od bitnih, strateških, političkih pitanja. Smjernice Europske unije definiraju i načine njegova rješavanja, i to kako slijedi: 1) povećanje upisnih kvota na studij medicine; 2) poboljšanje uvjeta rada liječnika; 3) povećanje liječničkih plaća; 4) zadržavanje u sustavu zdravstva liječnika starijih od 65 godina; 4) suočavanje i pripremanje nacije na problem s manjkom liječnika.“, stoji u dekanovom priopćenju.

 Pretpostavlja se da će nakon hrvatskog pristupanja Europskoj uniji uslijediti pojačani emigrantski val hrvatskih liječnika u razvijenije europske zemlje, što će dodatno ugroziti hrvatski zdravstveni sustav. Stoga dekan Medicinskog fakulteta apelira da se u rješavanje ovoga problema hitno uključe mjerodavna ministarstva i svekolika javnost te da se neodgodivo ispoštuju obveze Vlade RH prema Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu koje su definirane sporazumom iz 2009.

U predmetnome sporazumu, koji formalnopravno vrijedi i danas, precizno je utvrđena dinamika dodatnoga zapošljavanja na Fakultetu, po godinama koje slijede. U međuvremenu se ništa iz sporazuma nije realiziralo, unatoč činjenici da se znatno povećao ukupan broj studenata na Medicinskom fakultetu.

Anadolija

Slično na MP:

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na