Iran snima film o Laleh Seddiq

Iran snima film o Laleh Seddiq

Laleh Seddiq je žena koja se takmiči u rally utrkama. To ne bi bilo ništa čudno, dosta žena nastupa u raznim autosport takmičenja, poput recimo Inesse Tushkanove. Međutim, u Iranu, prema tvrdnjama mnogih medija, ženama čak nije dozvoljeno ni imati vozačku dozvolu a kamoli voziti utrke.

Iran snima film o Laleh SeddiqIranska vlada koja je od strane svjetskih medije često kritikovana zbog ljudskih prava, posebno prava žena, želi iskoristiti priliku i snimiti film o Laleh Seddiq, kao primjeru da žene u Iranu uživaju sva prava.

Direktor Dokumentarnog i Eksperimentalnog centra za Film u Iranu, Safi Aqamohammadian, izjavio je da bi volio angažovati holivudske glumce za ovaj projekt, međutim ti glumci moraju imati visoke moralne standarde, i ne bi smjeli imati ništa kontroverzno u dosadašnjoj karijeri. To će malo biti teško uskladiti sa standardima morala koji vrijede u Iranu, pa se baš u Holivudu ne jagme za ulogu u filmu “Laleh”.

Prema glasinama, pregovaralo se čak i George Clooney i Robert De Nirom, a najbliži ulozi su Ben Kingsley i Sean Penn. Međutim to su želje u Iranu, koji je pripremio oko 3.5 miliona dolara za ovaj film, što će vjerovatno biti nedostatno za imena koja su naveli kao moguće glumce.

Što se tiče uloge Laleh, umjesto da angažuju strane glumce, vjerovatno će angažovati nekoga iz Egipta ili Turske, glumicu koja se do sada nije pojavljivala ni u jednom filmu.

Iranski mediji su cenzurisali informaciju o predviđenom budžetu za film, pa u Iranu nemaju pojma da će ovaj projekt koštati preko 3 miliona dolara.

Slično na MP:

Autor: admin

Podijeli ovu objavu na