Na Ljetnoj pozornici tvrđave Kastel počeo Kratkofil Plus (foto)

Na Ljetnoj pozornici tvrđave Kastel počeo Kratkofil Plus (foto)

Plesnim performasom članova Nevid teatra iz Banjaluke na Ljetnoj pozornici tvrđave Kastel počeo je Šesti Međunarodni filmski festival Kratkofil Plus koji će se u gradu na Vrbasu održavati do nedjelje, 22. jula.

Na festivalu će biti prikazani sjajni filmovi, kako u takmičarskom, tako i u revijalnom, Panorama Plus, programu. U takmičarskom programu biće prikazano 57 filmova sa svih krajeva svijeta. Vladan Petković, direktor programa i selektor rekao je da su ove godine spremili raznovrstan izbor filmova u takmičarskom programu.

„Trudili smo se da filmovi u selekciji ne budu duži od 30 minuta, ali i da ne budu stariji od dvije godine. Imamo različitih žanrova i pristupa, pa zbog te raznovrsnosti smatramo da je ovogodišnji program jako zanimljiv za publiku“, rekao je Petković.

Članovi žirija ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus su Oliver Sertić, medijski aktivist i producent iz Hrvatske, Tristan Priimagi, direktor međunarodne promocije estonskog filmskog fonda, filmski kritičar i festivalski selektor iz Estonije i Juan Carleveris, režiser i scenarista iz Španije.

Juan Carleveris,  režiser i scenarista iz Španije čiji je kratki film „Striptiz“ na prošlogodišnjem Kratkofilu Plus dobio nagradu za najbolji igrani film drugi put je u Banjaluci i rekao je da mu je izuzetno drago zbog toga.

„Jako sam znatiželjan da vidim različite poglede na život koji su predstavljeni u filmovima. Ove godine moja uloga na festivalu je drugačija, mnogo ozbiljnija, ali siguran sam da ću naći vremena i za druženje tokom ovih nekoliko dana u Banjaluci“, rekao je Carleveris.

Sinoć je prikazan prvi blok takmičarskog programa, nakon kojeg je prikazan fenomenalan film „Dječak s biciklom“, braće Darden.

Braća Darden na Filmskom festivalu u Kanu za ovaj film prošle godine dobili su Specijalnu nagradu žirija, koja je druga nagrada festivala kao i nagradu Evropske filmske akademije za najbolji scenario. U ovom filmu jedan problematični dječak pokušava uspostaviti kontakt sa ocem koji ga ne želi, pri čemu upada u mnoge nevolje ali i neočekivano pronalazi novu porodicu i potencijalnu ljubav.

Prije svečanog otvaranja na festivalu je, pred velikim brojem posjetilaca, prikazan omnibus sastavljen od šest kratkih angažovanih dokumentarnih filmova. Omnibus je nastao u produkciji UKS Lanterna i rezultat je Kratkofil Punch projekta. U ovom projektu učestvovali su autori iz raznih krajeva BiH, a riječ je o autorima bez prethodnog znanja i iskustva u video aktvizmu i dokumentarizmu, a filmovi su fokusirani na trenutne socijalne i političke probleme u BiH. Ove godine, prvi put, kao intergralni dio Dječijeg programa predstavlja se Kratkofil junior. Kroz radionicu, koja je već započela, čiji su učesnici djeca i tinejdžeri, omogućuje najmlađima neformalnu edukaciju iz filmske umjetnosti.

Dušica Ilić, koordinator projekta i pedagog rekla je da će rezultat ovih radionica, koje su već započele, biti kratki film od 3 minute.

„U projektu učestvuje šestero djece iz osnovne škole, a svi su zajedno radili na izboru teme i scenariju. Ostale uloge su podijeli kroz posao kamermana, režisera, glumaca i montažera. Temu filma nisu htjeli otkriti prije premijere koja je zakazan za nedjelju u 12 časova. Ovo je dobra prilika da se djeca upoznaju kako da jednu priču ispričaju filmskim jezikom i da upoznaju sve faze nastanka filma“, rekla je Ilićeva.

Na Ljetnoj pozornici tvrđave Kastel počeo Kratkofil Plus (foto)

Na Ljetnoj pozornici tvrđave Kastel počeo Kratkofil Plus (foto)

Na Ljetnoj pozornici tvrđave Kastel počeo Kratkofil Plus (foto)

Na Ljetnoj pozornici tvrđave Kastel počeo Kratkofil Plus (foto)

Slično na MP:

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na