Na Ljetnoj pozornici tvrđave Kastel počeo Kratkofil Plus (foto)

Plesnim performasom članova Nevid teatra iz Banjaluke na Ljetnoj pozornici tvrđave Kastel počeo je Šesti Međunarodni filmski festival koji će se u gradu na Vrbasu održavati do nedjelje, 22. jula.

Na festivalu će biti prikazani sjajni filmovi, kako u takmičarskom, tako i u revijalnom, Panorama Plus, programu. U takmičarskom programu biće prikazano 57 filmova sa svih krajeva svijeta. Vladan Petković, direktor programa i selektor rekao je da su ove godine spremili raznovrstan izbor filmova u takmičarskom programu.

„Trudili smo se da filmovi u selekciji ne budu duži od 30 minuta, ali i da ne budu stariji od dvije godine. Imamo različitih žanrova i pristupa, pa zbog te raznovrsnosti smatramo da je ovogodišnji program jako zanimljiv za publiku“, rekao je Petković.

Članovi žirija ovogodišnjeg Međunarodnog filmskog festivala Kratkofil Plus su Oliver Sertić, medijski aktivist i producent iz Hrvatske, Tristan Priimagi, direktor međunarodne promocije estonskog filmskog fonda, filmski kritičar i festivalski selektor iz Estonije i Juan Carleveris, režiser i scenarista iz Španije.

Juan Carleveris,  režiser i scenarista iz Španije čiji je kratki „Striptiz“ na prošlogodišnjem Kratkofilu Plus dobio nagradu za najbolji igrani drugi put je u Banjaluci i rekao je da mu je izuzetno drago zbog toga.

„Jako sam znatiželjan da vidim različite poglede na život koji su predstavljeni u filmovima. Ove godine moja uloga na festivalu je drugačija, mnogo ozbiljnija, ali siguran sam da ću naći vremena i za druženje tokom ovih nekoliko dana u Banjaluci“, rekao je Carleveris.

Sinoć je prikazan prvi blok takmičarskog programa, nakon kojeg je prikazan fenomenalan film „Dječak s biciklom“, braće Darden.

Braća Darden na Filmskom festivalu u Kanu za ovaj film prošle godine dobili su Specijalnu nagradu žirija, koja je druga nagrada festivala kao i nagradu Evropske filmske akademije za najbolji scenario. U ovom filmu jedan problematični dječak pokušava uspostaviti kontakt sa ocem koji ga ne želi, pri čemu upada u mnoge nevolje ali i neočekivano pronalazi novu porodicu i potencijalnu ljubav.

Prije svečanog otvaranja na festivalu je, pred velikim brojem posjetilaca, prikazan omnibus sastavljen od šest kratkih angažovanih dokumentarnih filmova. Omnibus je nastao u produkciji UKS Lanterna i rezultat je Kratkofil Punch projekta. U ovom projektu učestvovali su autori iz raznih krajeva BiH, a riječ je o autorima bez prethodnog znanja i iskustva u video aktvizmu i dokumentarizmu, a filmovi su fokusirani na trenutne socijalne i političke probleme u BiH. Ove godine, prvi put, kao intergralni dio Dječijeg programa predstavlja se Kratkofil junior. Kroz radionicu, koja je već započela, čiji su učesnici djeca i tinejdžeri, omogućuje najmlađima neformalnu edukaciju iz filmske umjetnosti.

Dušica Ilić, koordinator projekta i pedagog rekla je da će rezultat ovih radionica, koje su već započele, biti kratki film od 3 minute.

„U projektu učestvuje šestero djece iz osnovne škole, a svi su zajedno radili na izboru teme i scenariju. Ostale uloge su podijeli kroz posao kamermana, režisera, glumaca i montažera. Temu filma nisu htjeli otkriti prije premijere koja je zakazan za nedjelju u 12 časova. Ovo je dobra prilika da se djeca upoznaju kako da jednu priču ispričaju filmskim jezikom i da upoznaju sve faze nastanka filma“, rekla je Ilićeva.

Slično na MP:

Šta mislite o ovom tekstu ili temi? Podijelite mišljenje!

Komentari

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na

Komentar...