National Geographic: BiH na top listi najboljih zemalja za avanturu u 2012.

National Geographic

Da nas drugi cijene više nego sami sebe to je općepoznato. Uostalom, i mi sami to počesto radimo. Neopravdano, uglavnom. Zato često ne vidimo, ili ne želimo vidjeti ono što je pred našim očima. Petljati u ovu priču one čiji je to posao suvišno je. Ni u jednom evropskom gradu ovih dana nećete vidjeti plakat kojim se pozivaju turisti da posjete skijališta u BiH. Nema takvih plakata ni u gradovima okruženja.

Ipak, ima jedna preporuka, vjerovatno više vrijedi od svih tih plakata zajedno. National Geographic svrstao je Bosnu i Hercegovinu na top listu najboljih zemalja za avanturu u 2012. Tu su još i SAD, Kanada, Kina, Australija…O da. Među njima smo!

Autor u svom tekstu podsjeća još na priču iz 2009. kojom je Lonely Planet prorekao da BiH ima svijetlu budućnost iako je još uvijek poznata po ratnim razaranjima. BiH je, kako se navodi, spremna da postane centar avanture u Istočnoj Evropi. I to tokom cijele godine.

Skijaši i planinari su ostavili traga do sada (Olimpijada 1984.), ali, vrijeme je, kako se u preporuci navodi, da to u ovoj godini učine i biciklisti.

Kao jedna od ruta ističe se brdsko putovanje biciklom koje počinje u Sarajevu kojeg čini svojevrsna mješavina Austro-Ugarske i Osmanske kulture, do sela Lukomir koje nalazi na oko 1.500 metara nadmorske visine. Nije zaobiđen ni, kako ga je autor nazvao, hercegovački Himalaji (Prenj). U tekstu se napominje kako je BiH uglavnom kopnena, ali da užitak kulminira posjetama brojnih jezera i vodopada. Na kraju, povratak u Sarajevo. Sve to po cijeni od 1.530 dolara za osam dana.

Više o ljepotama BiH OVDJE

Slično na MP:

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na