Nepokolebljivi sportski duh: Trudnica s puškom u rukama

Nepokolebljivi sportski duh: Trudnica s puškom u rukama

Na papirima Nur Suryani Mohamed Taibi ne razlikuje se ni po čemu od ostalih sportiskinja koje se takmiče u kategoriji „gađanje na 10 metara zračnom puškom“ na ovogodišnjim Olimpijskim igrama u Londonu. Osim u jednoj stvari: kada stane na liniju i nanišani metu za gađanje, biće već u osmom mjesecu trudnoće.

„ Kada sam saznala za trudnoću, mislila sam da je to kraj mom olimpijskom snu, jer sam znala da pažnju moram usmjeriti na bebu“ izajvila je Nur Suryani Mohamed Taibi za malezijske najčitanije novine The Star. No, kada sam prošla kvalifikacije, ponovno sam razmislila i ipak odlučila da učestvujem“.

Zanimljivo je da je Nur ujedno i prva Maležanka koja se takmiči u ovoj disciplini u istoriji Olimpijskih igra.

Kako streljaštvo zahtijeva ipak manje fizičke spremnosti u odnosu na trčanje ili neku drugu disciplinu, za Nur trudnoća nije predstvaljala smetnju u pripremama. Ali, ipak morala je svoju dnevnu rutinu promjeniti, čak i vježbati češće i više, kako bi mogla predvidjeti sve situacije i stanja u kojima bi se mogla naći tokom takmičenja. „Biće mi naporno nastupiti, ali sve snage sam usmjerila na pripreme i ni na šta drugo, izajvila je Nur za The Star, koja je na svjetskoj listi streljašica na 10 metara pozicionirana na 47. mjestu. Njen nastup održat će se u 10 sati ujutro, 28. jula. Bodrimo je zajedno :-)

Nije prva

Nur nije prva trudnica koja učestvuje na Olimpijskim igrama. Magda Julin iz Švedske, daleke 1920. godine na Ljetnoj olimpijadi u Antwerpu u Belgiji, u četvrtom mjesecu trudnoće osvojila je zlatnu medalju u umjetničkom klizanju. Da, dobro ste pročitali, Ljetnim olimpijskim igrama, jer je umjetničko klizanje postalo „zimska disciplina“ tek od 1924. godine. U novijoj istoriji, na Olimpijskim igrama održanim 2006., odnosno 2010. godine Njemica Diana Sartor i Kanađanka Kristie Moore bile su u drugom stanju dok su se na igrama borile za boje svojih zastava. Foto: /thelondon2012/

Slično na MP:

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na