Novo rješenje za povezivanje juga Hrvatske: Pontonski most

pontonski most

Američko – hrvatski dvojac ponudio je Vladi Hrvatske posve novo rješenje za povezivanje dubrovačkog područja s ostatkom zemlje, a to je pelješki pontonski most, investicija koja se može realizirati kroz 9 mjeseci a potrebno je 36 milijuna eura, piše Slobodna Dalmacija. Autori ove ideje su američki poduzetnik i predstavnik stranih investitora James Price Chuck, vlasnik tvrtke “The Adriatic Group” zainteresirane za hidroavionsko povezivanje otoka s kopnom, i hrvatska arhitektica Maja Bručić, direktorica tvrtke “Lotus Architecti”.

Tvrde da imaju optimalno, jednostavno rješenje koje bi se moglo realizirati u roku od devet mjeseci te da bi to rješenje bilo prihvatljivo i bosanskohercegovačkoj strani jer će osigurati nesmetanu plovidbu brodovima svih veličina. James Price Chuck kaže kako bi to bio najveći pontonski most u Evropi i drugi po veličini u svijetu. Most bi imao dva traka, brzina vožnje bila bi ograničena na 50-ak kilometara, ulaganje bi se isplatilo za 10 do 15 godina, ovisno o količini prometa, a koristio bi se uz cestarinu od tri eura.

”Cestarinu bi naplaćivali predstavnici investitora, odnosno u dogovoru s Vladom RH, a s obzirom na lokaciju mosta, hrvatska policija ili drugi državni službenici”, kaže Chuck. Most dug 2,4 km sastojao bi se od 90 pontona dimenzija 25 x 10 metara. Minimalna trajnost mosta bila bi s jamstvom 30 godina, prenosi poslovni.hr. Investicija je ukupno vrijedna 36 miliona eura, a kad joj se dodaju i 22 miliona eura već uložena u izgradnju pelješkog mosta (čija bi se već izgrađena infrastruktura uz određene prilagodbe koristila za ovaj projekt), pontonski most stajao bi 58 miliona eura. Pontoni i ostalo što je potrebno proizvodilo bi se u Hrvatskoj. Autori ideje kontaktirali su predstavnike Vlade, no odgovor još nisu dobili.

219 Pregleda 1 Views Today

Slično na MP:

Šta mislite o ovom tekstu ili temi? Podijelite mišljenje!

Komentari

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na
/* CONFIGURATION START */ var _ain = { id: \"1212\", url: \"\", title: \"\", pubdate: \"\", authors: \"\", sections: \"\", tags: \"\", comments: \"\" }; /* CONFIGURATION END */ (function (d, s) { var sf = d.createElement(s); sf.type = \'text/javascript\'; sf.async = true; sf.src = ((\'https:\' == d.location.protocol) ? \'https://d7d3cf2e81d293050033-3dfc0615b0fd7b49143049256703bfce.ssl.cf1.rackcdn.com\' : \'http://t.authorinsights.com\')+\'/stf.js\'; var t = d.getElementsByTagName(s)[0]; t.parentNode.insertBefore(sf, t); })(document, \'script\');