Danas je rođendan GIF formata

Danas je rođendan GIF formataDanas je tačno 25 godina od kako se počeo koristiti GIF format. Stive Wilhite tvorac je ovog formata, koji je kao uposlenik CompuServe u junu 1987. godine kreirao prvi GIF. Za razliku od brojnih drugih formata, ovaj format se dugo zadržao i dan danas se jako često koristi zbog svoje kompaktnosti, ali i mogućnosti prikazati više frejmova u jednoj fotografiji.

U početku GIF je imao ograničenu paletu boja, i čak nije bio ni predviđen za animacije. Zapravo ga je Wilhite napravio zbog toga što je učitavanje tradicionalnog formata fotografija trajalo cijelu vječnost krajem 80'tih,  pa je želio napraviti format slike koji bi se brže učitavao.

[pullquote]Tokom cijelih 90'tih, animirani GIF-ovi su bili nezaobilazni za “under construction” slike, raznorazne vatromete i slične efekte, sve dok se krajem 90'tih nisu pojavile broadband veze koje su omogućavale jednostavno “embedovanje” video klipova i animacija.[/pullquote] Širu prihvaćenost i dalji razvoj, GIF je doživio tek 1991. godine u doba ratova između browsera i kada su developeri razvili IMG tag u HTML-u. U ranim verzijama Internet Explorera i Netscape browsera, zbog toga, ukoliko ste željeli prikazati nešto animirano to je moga biti samo GIF.

Tokom cijelih 90'tih, animirani GIF-ovi su bili nezaobilazni za “under construction” slike, raznorazne vatromete i slične efekte, sve dok se krajem 90'tih nisu pojavile broadband veze koje su omogućavale jednostavno “embedovanje” video klipova i animacija.

Sljedećih 5 godina, GIF  su sve slabije koristili, da bi opet postao popularan od 2005. godine, kada se je pojavio YouTube. Korisnici interneta su shvatili da bi koristeći ovaj format mogli kratke  filmove prikazivati sa manjom težinom i postavljati GIF širom interneta. Dodatno, popularnost se povećala i sa pojavom Tumblr i Reddit servisa.

Za vas, pripremili smo i neke interesantne fotografije i animacije u GIF formatu. Pošto se uglavnom radi o malo većim fajlovima, učitavanje će trajati nešto duže:

Slično na MP:

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na