Ruska pravoslavna crkva zatražila milost za Pussy Riot

Ruska pravoslavna crkva

Ruska pravoslavna crkva zatražila je milost za članice grupe Pussy Riot zbog antivladinog nastupa u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, ali oprost crkve teško da će promijeniti kaznu izrečenu u slučaju koji je izazvao osudu međunarodne javnosti, javile su agencije, prenose mediji.

Iako su pozvali na oprost za djevojke sveštenici su njihov nastup u crkvi kada su izvodile “molitvu” za smjenu Vladimira Putina nazvali “užasnim”. Ovaj slučaj postao je simbol ruskog netolerancije prema disidentima i vidi se kao upozorenje da će vlasti tolerisati opoziciju samo u kontrolisanim uslovima.

Članice benda Nadežda Tolokonjikova (22), Marija Aljohina (24) i Jekaterina Samutsjevič (30) osuđene su  na po dvije godine zatvora za huliganstvo. Tihon Ševkunov, za koga se vjeruje da je duhovni savjetnik predsjednika Vladimira Putina, rekao je juče da je Crkva oprostila djevojkama  zbog “molitve”.

“Mi smo im oprostili od samog početka. Ali takve aktivnosti društvo i vlasti treba da zabrane”, rekao je Ševkunov, koji je na čelu moskovskog manastira Sretenski. U saopštenju za medije, Ruska pravoslavna crkva  ocijenila je da je nastup benda “bogohuljenje” i da odražava “animozitet prema milionima ljudi i njihovim osjećanjima”. Ipak, u saopštenju se traži milost za osuđenice  u nadi da će  se u budućnosti uzdržavati od bogohulnih poteza. Foto: RIA

Slično na MP:

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na