Sadašnje vrijeme: Žene koje silno žele pobjeći u budućnost

Sadašnje vrijeme: Žene koje silno žele pobjeći u budućnost

Na Festivalskom trgu danas je održana press konferecnija povodom večerašnjeg prikazivanja filma Sadašnje vrijeme, u okviru Takmičarskog programa – igrani film. Press konfenciji su prisutvovali rediteljica Belmin Söylemez, glumice Sanem Öge i Şenay Aydin, te producent Haşmet Topaloglu.

Prema riječima rediteljice, u svom prvom dugometražnom filmu, pokušala je istražiti položaj žene u savremenom društvu. Zbog sve veće nezaposlenosti u Turskoj, sve veći broj djevojaka razmišlja o odlasku iz zemlje.

Na novinarsko pitanje zašto se film zove Sadašnje vrijeme, rediteljica je odgovorila: “Glavni protagonisti filma su žene koje silno žele pobjeći u budućnost, ali im sadašnje vrijeme to nikako ne dozvoljava.”

Priča o savremenim problemima u Turskoj, je i priča o modernom Istanbulu, gradu u kojem je sve teže živjeti. “Istanbul je grad koji se svakodnevno mijenja, i ostanak u njemu je svakodnevna borba. To je grad u kojem se uvijek živi na ivici poznatog.” – objasnila je glumica  Şenay Aydin.

Prisutnima se obratio i producent filma Haşmet Topaloglu rekavši da je ovo film koji će već za nekoliko godina postati historijski, jer prikazuje građevine koje su u fazi rušenja. Film Sadašnje vrijeme premijerno će biti prikazan večeras u Narodnom pozorištu.

Slično na MP:

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na