Strava i užas azila na Hreši (FOTO)

Strava i užas azila na Hreši (FOTO)

Pismo čitatelja uz fotografije koje svjedoče o katastrofalnim uvjetima azila na Hreši prenosimo bez izmjena:

Na svega par kilometara od Sarajeva, u Opštini Istočni Stari Grad nalazi se Azil za pse. Termin azil je upotrijebljen jer vladajućim strukturama, ne bi išao u prilog naziv Mučilište za pse ili nešto tome slično.

Ponosni načelnik

Ono što nadležni nazivaju “azilom”  za pse rukovodi JKP “Glog”  iz Hreše. Načelnik opštine Istočni Stari Grad Bojo Gašanović je posebno ponosan na ovu firmu i na činjenicu da je u saradnji sa Skupštinom grada Istočno Sarajevo i susjednim opštinama izdvojeno čak130.000 KMbudžetskog novca za  projekat izgradnje i funkcionisanja azila.

Građani su ogorčeni

Kao po pravilu, ljubitelji životinja i savjesni građani, koji su pomenuti azil posjećivali mjesecima, o svemu imaju sasvim drugačiji stav.

“Psi se kradu i odvode na Hrešu. Poslije se za njihovo vraćanje traži otkup. Ovisno o rasi, po psu se traži od 50 do150 KM. Ucjene glase ovako: mi smo ga sterilisali i veterinarski obradili – donesite pare ili ćemo ga ubiti! Čuvara ili radnika nikada nema! Oni dolaze jednom u par dana i psima daju samo stari hljeb. Psi umiru od hladnoće i nedostatka hrane. One koji ne umru “prirodnim” putem, prijeti “humana” eutanazija prahistorijskim metodama. Ubijene pse kasnije kamionima odvlače na deponiju koja se nalazi u Ljubogošti, rekao je jedan ljubitelj životinja čijeg su psa ubili na putu Sarajevo- Hreša.

Taj pas je bio ukraden iz dvorišta porodične kuće. Čovjek nije stigao na vrijeme da vrati svog psa, iako je bio spreman platiti punu cijenu otkupa.

JKP  “Glog” i njihova “saradnja”

“U telefonskom razgovoru sa Slobodanom Rajićem, inače jednim od uposlenika JKP “Glog” sam saznao da je uslov za udomljavanje psa da taj pas bude na lancu. Osim toga, za udomljavanje je potrebno doći sa ličnom kartom i spremljenih oko200 KM. Prema njegovim riječima, ne može se udomiti pas tek tako jer su oni puno u njega uložili. Koliko i kako ulažu u pse, najbolje govore fotografije koje sam napravio kada sam posjećivao azil, nastavlja svoju priču naš sugrađanin.

Realno stanje

Usred šume, sa par komada starog hljeba u kanti prljave vode- žive psi u azilu na Hreši. Čuvara nema, svako može prići objektu kada to zaželi i otrovati sve pse ili već učiniti šta mu je volja. Krov je napravljen od dasaka između kojih je veliki prored, tako da psi i kisnu.

Ako slučajno posjetite ovaj azil, zateći ćete male i velike, bolesne i zdrave, mrtve i žive pse ali, zajedno! U istim boksovima! O njima se ne brine niko.

Slovo Zakona

Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja nalaže stroge kazne za bilo koji vid mučenja životinja, ali se on ne sprovodi, ili barem ne važi za Opštinu Istočni Stari Grad i sve poreske obveznike koje to mučilište košta130 000 KMgodišnje.

Preko koliko mučki ubijenih i izgladnjelih pasa će preći i načelnik, i inspekcije, i službeni veterinari, izgleda, ostaje da se vidi. Nažalost.

Slično na MP:

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na