Terme Tuhelj i Terme Olimia: Za nježno maženje i drugačiji pogled na dan i noć (foto, video)

Pametni oni, a mi još gluplji. Nekako tako bi trebao glasiti naslov nastavka priče iz decembra prošle godine o životu i eksploataciji prirodnih bogatstava van granica BiH, tačnije u Sloveniji i Hrvatskoj. Priča je to o pravljenju novca u slučaju Slovenaca, odnosno problema i neprepoznavanju i neiskorištavanju vlastitih resursa i potencijala u našem slučaju. Tu priču možete pročitati ovdje: Pametni Oni i glupi Mi: Ko je izmislio toplu vodu, Slovenac ili Bosanac (Fotoreportaža)

Terme Tuhelj i Terme Olimia: Za nježno maženje i drugačiji pogled na dan i noć (foto, video)

Kako su se stvari odvijale proteklih sedam mjeseci od naše posljednje posjete Termama Olimia (Slovenija) odnosno Tuhelj (Hrvatska). Oni su investirali, gradili, upošljavali i stvarali, a mi se, kao uostalom i posljednje dvije decenije nismo pomjerili s mjesta. Slovenci, između ostalog, i dalje obrađuju zemlju, a mi još uvijek ispijajući kafu u centru grada u izlogu gdje nas svi vide uz uvoznu cigaretu čekamo ono mjesto direktora. Rezultat takvog razmišljanja – nova radna mjesta u Sloveniji i povećana nezaposlenost u BiH.

Terme Tuhelj i Terme Olimia: Za nježno maženje i drugačiji pogled na dan i noć (foto, video)

Zašto ovo pišemo – zbog toga što su Terme Olimia i Terme Tuhelj primjer pozitivne povezanosti života u pograničnom području, poštuju se lokalne specifičnosti jednih i drugih, zajedno se nastupa na tržištima, a uspješan razvoj i saradnja konstantno se nadopunjuju i nisu konkurencija jedni drugima. Ovo je već drugi put kako u posljednjih sedam mjeseci zovu novinare iz Slovenije, Hrvatske, BiH i Srbije kako bi kroz medije promovirali ovu pozitivnu priču. Naravno, svjesni značaja medija za podršku razvoju poslovanja učinili su sve da tokom ove trodnevne avanture u prirodi osjetimo sve čari ovih resorta.

Terme Tuhelj su najveći wellness i kupališni centar u Hrvatskoj, a izgradnjom Hotela Well (4*) postaju najveći turistički resort u Hrvatskoj. Smještene su u centru Zagorja, nadomak Zagreba i u proteklih osam godina poslovanja nekoliko puta su uvećali prihode i broj noćenja te su okosnica razvoja turizma u ovom dijelu Hrvatske. Vodi ih domaća i mlada ekipa ekonomista, upošljavaju 140 radnika različitih turističkih profila. Do ove investicije u uređenje i proširenje kapaciteta te poslovanje i obuku radnika uloženo je više od 18 miliona eura, a sam projekt izgradnje novog hotela i preuređenja postojećih kapaciteta vrijedan je 12 miliona eura. Za više detalja posjetite http://www.terme-tuhelj.hr/hr/ ili http://www.terme-olimia.com/hr/

A mi vas dalje prepuštamo da uživate u fotografijama…

Slično na MP:

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na