Turkish Airlines i BH Airlines nisu više partneri

Turkish Airlines i BH Airlines nisu više partneriTurkish Airlines zvanično je saopćio da je Upravni odbor te kompanije donio odluku o okončanju partnerstva sa BH Airlinesom, javila je agencija Anadolija. Upravni odbor Turkish Airlinesa nije objavio razloge zbog kojih se povlači iz BH Airlinesa, ali je saopćio da će biti potpisan ugovor o predaji 49 posto dionica BH Airlinesa Vladi Federacije BiH, koja je vlasnik većinskog paketa ove bosanskohercegovačke aviokompanije.

Ministar prometa i komunikacija FBiH Enver Bijedić ranije je izjavio kako je entitetska vlada već započela pregovore s drugim inozemnim tvrtkama o mogućoj suradnji, nakon što su predstavnici Turkish Airlinesa dali ostavke u Upravi BH Airlinesa.

Vlada Federacije BiH već je imenovala privremenu upravu BH Airlinesa a ministar Bijedić je potvrdio kako je nakana da se ovu tvrku pomogne da nastavi funkcionirati kao i da država zadrži dosadašnji većinski vlasnički udio u njoj. “Kontrolni paket nećemo nikome dati i on ostaje u vlasništvu vlade FBiH”, kazao je ministar Bijedić.

BH Airlines je relativno mali avio prijevoznik koji je u svojoj floti do sada imao tri aviona. Turskih Airlines je već iz upotrebe povukao svoj Airbus 319, pa BH Airlinesu ostaju na raspolaganju dva aviona tipa ATR-72 namijenjeni uglavnom regionalnim linijama. Oni su kupljeni na leasing i trebali bi biti otplaćeni do 2016. godine.

Slično na MP:

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na