Valter IV, Downtovn Sarajevo, biciklistička trka kroz mahale

Internacionalna biciklistička trka „Das ist Valter“, ove godine će se održati 07. i 08. jula 2012. godine u Sarajevu. NVO Horizont  već petu godinu uspješno organizira ovu trku, koja se vozi  niz autohtone mahale u starom dijelu Sarajeva, naselju Vratnik. Najbrži vozači iz regije se bore za prestižnu nagradu Valter. Nagradni  fond  iznosi 2000 eura, a organizator je osigurao i vrijedne robne nagrade za pobjednike u svim kategorijama. Posebno zadovoljstvo predstavlja i činjenica da ćemo ove godine ugostiti jednog od najboljih biciklista svijeta, češkog superstara i legendu “downhilla i 4crossa” Michala Marosija, najavljuje organizator.

Valter IV, Downtovn Sarajevo, biciklistička trka kroz mahale

Upravo on će održati i radionicu, i podijeliti svoje bogato iskustvo sa svjetskih trka ali i pokazati tehnike vožnje. Učesnici radionice imat će priliku prisustvovati i premijeri posljednjeg dokumentarnog filma o ovom vozaču pod nazivom „Marosana Never  Dies III“.

Raspored

Subota, 07. Juli 2012.11.00 – 16.00 h

Radionica sa Michal Marosijem,

Izletište Barice

 

21:00 – 22:00 h

Premijera dokumentarnog filma

“Marosana Never Dies III”

Ljetna bašta Garden (atrij Ekonomskog fakulteta)

 

Nedjelja 08. Juli 2012. 

08:00 – 09:00 h – “on foot” pregled staze

09:00 – 10:00 h – prijave u ciljnoj ravnini

10:00 – 13:00 h – trening

15:00 – 16:30 h – kvalifikacije

17:00 – 18:30 h – finalna trka

 

Dodjela nagrada u ciljnoj ravnini 30 min. nakon finalne trke. Satnica može malo odstupati u zavisnosti od broja takmičara.

 

Do sada su organizirane četiri trke.

-“Prva DH ofanziva” održala se na planini Igman u maju 2008. godine i trajala je dva dana. Okupila je oko 40 takmičara iz zemalja regiona.

-DT (Downtown) utrka “Das Ist Valter” 2009 se održala u Starom gradu niz poznate sarajevske mahale sa preko 70 takmičara iz regije.

-DT (Downtown) utrka “Das Ist Valter 2 ” 2010. se odvijala na istom lokalitetu,u Starom gradu.  Učestvovalo je preko 80 takmičara u muškoj i ženskoj kategoriji.

-DH (Downhill) “Das Ist Valter – Back to the woods” 2011. Održala se na lokalitetu Barice/Čavljak, na novoizgrađenoj stazi koju je NVO Horizont izgradio neposredno prije trke, za sve ljubitelje ovog sporta. Učestvovalo je 80 vozača na startu, što predstavlja najveći broj takmičara u ovoj disciplini brdskog biciklizmu ikada u BiH.

Paralelno se odvijala i XC (crosscountry) trka sa preko 60 takmičara.

O specijalnom gostu trke

Michal “Marosana” Marosi  se ubraja među najpoznatije češke biciklističke sportaše, a njegovo ime je trenutno na vrhu UCI World CUP.

Nakon velikog uspjeha u zlatnim godinama BMX utrke, Michal je napravio značajan skok u svijet brdskog biciklizma, ostvarivši pobjedu na Evropskom šampionatu u dvostrukom slalomu (Dual Slalom) 1998. godine.

Bio je prvi češki sportista koji je dobio poziv za učešće na prestižnom festivalu ekstremnih sportova „Winter X Games“ – i svojom vožnjom  na popularnoj Red Bull Snowmania utrci pokazao kako  sjajno vlada ovim sportom. Vozio je brzinom od oko 100km / h na ledenoj padini na „Siemens Mobile Snow King“ događaju, te dva puta se natjecao 1 km pod zemljom u Red Bull utrkama.

Također se okušao u bungee jumpingu, na svom biciklu. 2010. je ostvario nekoliko Top 10 pozicija tokom UCI MTB World Cup-a uključujući pobjedu u Sloveniji – a potom zauzeo 4. mjesto, na Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi 2011. Osim takmičenja, Michal pomaže u izgradnji različitih staza i dijeli svoje iskustvo s mladim vozačima na Marosana DH&4X Camps.

Red Bull Rampage  jedno je od nejtežih downhill MTB takmičenja. Marosi je nekoliko puta bio učesnik Red Bull Rampage-a, a 2003. plasirao se kao četvrti. Pun gas uvijek, a njegova životna filozofija je kako kaže, „živi na rubu“!

 

Slično na MP:

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na