Vruće? Sexy sladoled komada 35 + istorija sladoleda

Vruće? Sexy sladoled komada 35 + istorija sladoleda

Temperature posljednjih dana ne padaju ispod 30 stepeni. Ljekari upozoravaju da se unosi što više tečnosti. Muški Portal preporučuje sladoled.

Možda bi ste pomislili da je sladoled nastao kada su ljudi razvili uređaje koji omogućavaju stvaranje leda, i čuvanje hladnoće. Međutim nije tako. Sladoled kao poslastica pravio se još u Persijskom carstvu prije 2400 godina. Tada su sokom od grejpa posipali snijeg u činiji, i jeli ga kao specijalnu poslasticu. Snijeg su čuvali u podzemnim komorama koje su se zvale yakhchal, ili bi donosili snijeg sa visokih planina gdje se snijeg dugo zadržavao.

U Kini, 200 godine prije nove ere, pravili su poslasticu koja je bila mješavina riže, mlijeka i leda, a zapisano je da je i rimski imperator, Neron, naređivao da mu se donosi led sa Alpa, kojeg bi miješao sa voćem.

Najveći napredak su napravili Arapi. Oni su od 10 vijeka nove ere pravili prvi sladoled kojemu je osnova bilo mlijeko kojem su dodavali šećer i voćne sokove i arome. Takvog su ga prodavali u Damasku, Bagdadu i Kairu, te su prvi u istoriji započeli komercijalizaciju sladoleda. Recept koji su arapi napravili, faktički se koristi i danas, a porijeklo vodi vjerovatno iz Perzije.

Slično na MP:

Autor: MuskiPortal

Podijeli ovu objavu na